Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skal kommunikasjonsfolk delta mer i tverrfaglige team, kan de ikke samtidig bli målt på antall publiserte nyhetssaker. Godt kommunikasjonsarbeid kan like så godt vise seg i et vellykket digitaliseringstiltak, skriver Stine Camilla Bjerkestrand, kommunikasjonsdirektør i Direktoratet for e-helse. Foto: Visual Tag Mx / Pexels

Kommunikasjonsfolk må ha plass i tverrfaglige team

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kommunikasjon er en suksessfaktor for offentlige organisasjoner som vil lykkes med digital transformasjon. Likevel er dette sjelden tema i diskusjonene om hva som kan gjøres bedre, skriver Stine Camilla Bjerkestrand i Dagens Perspektiv.
Illustrasjon: uutilsynet.no

Synstolking – dette må du tenke på

Inkludering

Skal du publisere video? Då må du tenke på synstolking. Kva er det og kvifor er det viktig? Høyr meir i tilsynets podkast.
Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge har utfordret barnebarna sine i anledning eldredagen. Foto: Senteret for et aldersvennlig Norge

Mening: Ni av ti mellom 70 og 80 år greier seg selv

Har vi et ensidig fokus på manglende sykehjemsplasser og sykdom blant eldre, er risikoen stor for av vi sykeliggjør en stor del av befolkningen, skriver Berit Brørby, leder av Rådet for et aldersvennlig Norge i denne meningen.

Data skal åpnes når de kan, og skjermes når de må, og de skal være enkle å finne, mulige å bruke og kunne sammenstilles med andre data, skriver Aina Viola Melstein, underdirektør Registerforvaltning, Brønnøysundregistrene. Foto: Brønnøysundregistrene

Forenklingsbloggen: Vi jobber for bedre datadeling

Innovasjon og digitalisering

Det offentlige Norge skal øke produktiviteten gjennom målrettet digitalisering i stort omfang. En viktig del av digitaliseringen er å dele data på best mulig måte.

Vi har som mål at digital assistanse skal skje riktig og helhetlig og sikre at brukerne finner den informasjonen de trenger, på en måte som de forstår, og får løst det de kom for, skriver Anne Karete Nowers Hvidsten og Astri Synnøve Verdal. Foto: Digdir

Digitaliseringsbloggen: Felles metadata – en døråpner for helhetlig informasjon

Innovasjon og digitalisering

I dag må innbygger og næringsliv forholde seg til en rekke ulike kilder til informasjon fra det offentlige. Det er behov for en mer helhetlig tilnærming til hvordan informasjon legges fram for brukerne. I dette innlegget kan du lese om hvordan Digdir jobber for å forenkle informasjonstilbudet og hvorfor felles metadata er en viktig komponent i dette arbeidet.
Arendalsuka2023_1000x650

Arendalsuka 14.-18.08: Offentlige virksomheters program

Samfunns- og tjenesteutvikling

Arendalsuka er stedet for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Mange offentlige virksomheter er til stede med egne program og/eller deltar i andres arrangementer. 

Podkast frå Inkluderingsrådet beståande av Heidrun Reisæter, Kristine Dahl Steidel, Kristoffer Lium og Camilla Stolp. Inkluderingsrådet er leia av Live Nelvik.

Inkluderingsrådet: Korleis digitalisere for å inkludere?

Digital inkludering

Digitalt utanforskap er ei utfordring i samfunnet vårt og får store konsekvensar for mange. Korleis kan vi digitalisere betre for å inkludere? Høyr Live Nelvik og Inkluderingsrådet løyse digitale dilemma.

– ChatGPT kan generere mye tekst, og kan nok kunne fungere som «agent assist» der den kan gi eksempler på foreslåtte svar, og hjelpe ansatte med å trekke ut essensen i lange samtaler og e-poster, sier Thomas Rødseth. Foto: Puzzel

Kan ChatGPT være løsningen for kundeservice i fremtiden?

Innovasjon og digitalisering

Det skal godt gjøres å ikke ha hørt om ChatGPT i disse dager. ChatGPT har fascinert en hel verden, og er en milepæl i den tekniske utviklingen. Løsningen åpner muligheter for alle i kundeservice, men hvordan skal det utnyttes? Chief Technical Officer i Puzzel, Thomas Rødseth, har brukt mye tid på å forstå muligheter og utfordringer rundt ChatGPT.

Erkjenn at din levde erfaring ikke er andres levde erfaring. Oppsøk informasjon og lær om hva disse forskjellene er og betyr, skriver Cecilie Hammernes. Foto: Creative Vix / Pexels

Bygg bro over gapet mellom Generasjon Z og ledere

Ledelse

Det er et generasjonsskille på arbeidsplassen, fordi en del ledere fra eldre generasjoner opplever utfordringer når de jobber med kolleger fra de yngre generasjonene, spesielt Gen Z. I stedet for å se på Gen Z som en utfordring, bør vi se på hvordan denne generasjonen kan få oss alle til å føle optimisme for fremtiden.
Telefonpåminnelser bør videreføres for å redusere tvangsinnfordringer, skriver Charlotte Schwaiger. Figur 2 viser Randomisering i tiltaks- og referansegruppe

Skatteetaten: Telefonpåminnelser fører til færre tvangsinnfordringer

Samfunns- og tjenesteutvikling

I november 2022 ringte Skatteetaten aksjeselskaper som skyldte restskatt og minnet dem om å betale. For å måle effektene av kampanjen ble en statistisk tilfeldig gruppe oppringt, og en tilfeldig gruppe ble ikke ringt. Når vi sammenligner gruppene, finner vi at langt færre av aksjeselskapene vi slo på tråden til har restskatt som går til tvangsinnfordring.

I 2022 ble Sandnes kåret til Norges mest attraktive by. Ruten var noe av det som gjorde utslaget. Foto: Sandnes kommune

Samskaper gode møteplasser

Samfunns- og tjenesteutvikling

Innbyggerne i Nesseby har samskapt en bålfestival, og i Sandnes skal de se om samskaping passer til byutvikling.

PRISVINNENDE REKRUTTERING: Flere små filmer med to strikkende, eldre damer som er svært fortrolig med kodespråk, gjorde at NAV vant to priser. Foto: NAV

NAVs IT-avdeling vant to gjeve rekrutteringspriser

Ledelse

I vinter kjørte NAV IT en rekrutteringskampanje for å tiltrekke seg flere kloke IT-utviklere. Resultatet ble tre ganger flere søknader enn målet, og i vår vant kampanjen to priser.
– Vi ser også et paradoks i at unge ønsker hjemmekontor, men også er mer opptatt av det sosiale, sier Mats Furulund. Foto: RDNE Stock project / Pexels

Unge vil ha hjemmekontor

Ledelse

Kun 14 prosent av unge arbeidstakere foretrekker å jobbe fra kontoret. Hvis de skal velge en arbeidsgiver med kontorhverdag som hovedregel, ønsker de fleksibilitet i arbeidstiden.
Universell utforming, klart språk, brukertilpasset design og et mer sammenhengende tjenestetilbud er elementer for å øke den digitale deltakelsen blant de eldre, skriver Ragnar Brevik og Mathias Sikveland Wee. Foto: uutilsynet

uubloggen: Hva synes eldre om digitalisering i offentlig sektor?

Digital inkludering

Høyere alder betyr høyere risiko for digitalt utenforskap. Men betyr det også at eldre er mer negative til digitalisering i offentlig sektor? Ved hjelp av blant annet helt nye tall fra IT i praksis prøver vi å finne svar.

Løysninga gjev brukarane ein god samanheng i tenestene og enklare kvardag. Vi sparar tid, pengar og miljø, skriver artikkelforfatterne fra Digdir. Illustrasjon: Digdir.

Digitaliseringsbloggen: Samarbeid for ei enklare kvardag for mange med førarkort

Samfunns- og tjenesteutvikling

Når du treng helseattest for å få førarkort har enkelte fastlegar no fått på plass ei digital løysing. Den digitale løysinga er utvikla i eit samarbeid mellom Statens vegvesen, Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett. Vi er alle opptatt av korleis vi kan forenkle for brukarane våre. Historia om helseattest for førarkort er ei historie vi kan lære mye av.

Teknologisk innovasjon bør ikke skje på bekostning av vårt velvære eller de sosiale båndene som holder samfunn sammen, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen. Foto: Ali Pazani / Pexels

Teknologioptimist, men ikke teknosjåvinist

Innovasjon og digitalisering

I et samfunn hvor teknologien er i ferd med å bli allestedsnærværende, er det lett å la seg rive med av de uendelige mulighetene og lovnadene som teknologi-leverandørene reklamerer for, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen i Dagens Perspektiv.

Norsk næringsliv står overfor kanskje den største regulatoriske endringen noensinne, med krav til bærekraftsdata og tilhørende rapportering, skriver Kristine Aasen. Foto: Brønnøysundregistrene

Forenklingsbloggen: Vårt samspill for fremtiden

Innovasjon og digitalisering

Nylig hadde jeg fornøyelsen av å lede en panelsamtale om bærekraft og digitalisering, skriver Kristine Aasen, kommunikasjonsdirektør, Brønnøysundregistrene. Jeg ønsker å dele noen av de mest inspirerende øyeblikkene og diskusjonene med dere.
Eierne av denne sommeridyllen i Båtstø i Asker er neppe i målgruppen for å få tilskudd. Foto: Torbjørn Vinje

17 prosjekter får boligsosialt tilskudd

Samfunns- og tjenesteutvikling

Husbanken deler ut 11,9 millioner kroner i tilskudd til boligsosiale tiltak i 2023. Tilskuddet går til prosjekter som bidrar til å forebygge at folk blir vanskeligstilt på boligmarkedet, og at flere kan skaffe seg en god bolig.
Over nitti prosent er daglige brukere av nettjenester, men 10 til 20 prosent trenger hjelp for å bli trygge og effektive brukere av offentlige digitale tjenester, skriver Sverre Bauck. Foto: Privat

Det digitale klasseskillet

Innovasjon og digitalisering

Det bør være en klar politisk oppgave å støtte opp om innbyggerne, slik at alle kan ha nytte av offentlige tjenester i dagens digitale samfunn, skriver Sverre Bauck på digi.no. Han har arbeidet nasjonalt og internasjonalt med digitalisering og datasystemer i snart femti år.

Fire barrierer som gjør at folk faller utenfor (Kilde: Digital hele livet)

Dårlig brukskvalitet i digitale tjenester skaper digitalt utenforskap

Innovasjon og digitalisering

Digitalt utenforskap forsterkes når brukskvaliteten i digitale tjenester ikke er god nok og når hjelpen er lite tilgjengelig. For å øke den digitale deltakelsen må vi forbedre brukskvaliteten og gjøre det enklere å hjelpe. Digdir har fire forslag til hvordan vi kan få til det.

Karoline Heltberg Nilsen sier i en artikkel på politiets intranett at hun synes det er viktig at PU tilrettelegger for at TV 2 får et innblikk i virksomheten, og at dette bidrar til å bygge åpenhet og tillit til PU sitt samfunnsoppdrag. Foto: Novemberfilm/TV 2

Ny TV-dokumentarserie om politiet

Samfunns- og tjenesteutvikling

En ny dokumentarserie på TV 2 følger innsatsledere i Oslo-politiet, Politiets utlendingsenhet (PU) og studenter ved Politihøgskolen tett i politihverdagen.

– Vurder dine bruksområder. Ikke start steder der man avslører personverndata eller eksponerer konfidensiell informasjon. Bruk heller verktøyet til mer automatiserte oppgaver som ikke trenger like mye tilsyn, sier Thomas Rødseth. Foto: Puzzel

Hvordan ChatGPT forvandler dagens kundeservice

Innovasjon og digitalisering

Puzzel sin CTO Thomas Rødseth holdt et webinar om hvordan ChatGPT revolusjonerer kundeservice med kunstig intelligens. Han tar med deltakerene i et dypdykk inn i verdenen av ChatGPT og forklarer hvordan det kan implementeres for å forbedre både kunde- og agentopplevelsen.
Kropp og sinn har godt av å logge av, sjølv om ein ikkje kjenner seg sliten. Foto: Torbjørn Vinje

Logg av i ferien!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Å kvile og nyte livet med mindre krav og mas, er sjølve poenget med ferien for mange. Likevel er det ikkje alltid slik dei etterlengta sommardagane blir. Første skritt mot målet er å logge heilt av jobben, seier STAMI-forskar.
Nils Apeland. Foto: Bedre kommunikasjon

Språk og retorikk: Forberedt på kritikk

Kommunikasjon og klart språk

Blir du svett når du ser hvilke utfordringer Freia, Thon Hotels og NRK har slitt med den siste tiden? – Kommunikasjonsledelse er blitt mye mer krevende fordi kommunikasjon er blitt så mye viktigere, sier kursholder for Kommunikasjonsforeningen, Nils Apeland.

Hva trenger hver enkelt å utvikle for at teamet skal nå målene? Hvilken faglig kompetanse har de? Ha også fokus på om de for eksempel trenger å bli bedre til å samarbeide, lytte, bry seg om og støtte hverandre. Foto: Mimi Thian / Unsplash

Bygg et team fra bunnen av

Ledelse

Å bygge opp et team helt fra bunnen av, kan ta tid. Det tar tid å bli kjent med hverandre, tørre å være seg selv og skape et miljø der alle stoler på hverandre. Det krever jobb og trening for å skape lagånd og få et team til å gå den ekstra milen. Hvordan få det til i praksis?
Sømna kommune stakk av med prisen som årets frivillighetskommune i fjor. Ordfører i Sømna kommune, Hans Gunnar Holand (t.v.) og Wenche Fjerdingøy (t.h.), leder av frivillighetssentralen i Sømna, sammen med nestleder i KS, Sven Tore Løkslid.  Foto: Birgitte Heneide

Årets frivillighetskommune 2023

Samfunns- og tjenesteutvikling

Nå kan du nominere din kommune eller fylkeskommune til prisen for årets frivillighetskommune 2023.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (t.v.) mottar Totalberedskapskommisjonens rapport av kommisjonsleder Harald Sunde. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Beredskap, sikkerhet og krisekommunikasjon

Samfunns- og tjenesteutvikling

I mai kom Forsvarskommisjonens utredning, og nå foreligger utredningen fra Totalberedskapskommisjonen. Hva slags betydning har dette for beredskapsarbeidet i kommunal sektor?

Hvis vi ikke får bukt med bedrageriproblemet, mener vi at tillitssamfunnet vårt tar varig skade, sier avdelingsdirektør for forebygging og etterretning i Økokrim, Lone Charlotte Pettersen. Foto: Try

Digitale bedragerier ødelegger tilliten i samfunnet

Beredeskap og sikkerhet

Antall anmeldelser av digitale bedragerier har økt med 60 prosent de siste ti årene, og denne utviklingen er ventet å eskalere, skriver Økokrim i en ny rapport. Økokrim venter at de kriminelle vil ta i bruk stadig mer avansert teknologi, som kunstig intelligens og maskinlæring.

Kommunal- og distriksminister Sigbjørn Gjelsvik og statssekretær i Barne- og familiedepartementet Trine Fagervik med representanter fra arbeidsgruppen, under fremleggingen av handlingsplanen for digital inkludering på Alna bydelshus på Furuset. Foto: Finans Norge.

Vil inkludere flere i det digitale samfunnet

Digital inkludering

Kommunal- og distriksdepartementet la nylig frem en handlingsplan som skal bidra til at flere blir inkludert i det digitale samfunnet. Gledelig at departementet har endret budskapet fra å være digital hele livet til å være inkludert hele livet, mener Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge.

– Med alle data samlet og tilgjengelig i samme system, får både kommuner, Husbanken og myndighetene bedre grunnlag til å planlegge, ta beslutninger og utforme boligpolitikk, sier kontordirektør i Husbanken, Per Olaf Skogshagen. Foto: Husbanken

Kobo gjør det lett å følge ny lov

Samfunns- og tjenesteutvikling

Det digitale systemet for kommunale boliger, Kobo, vil hjelpe kommunene å møte lovkravene i ny boligsosial lov. Kobo bidrar nemlig med både boligoversikt og funksjonalitet for å gi individuell bistand til vanskeligstilte. Blant annet.

God tilrettelegging og eigna hjelpemiddel kan vere avgjerande for at den enkelte kan oppleve eit godt liv prega av meistring, deltaking og aktivitet. Illustrasjonsfoto: Centre for Ageing Better

Aktive og sjølvstendige eldre: tilrettelegging og hjelpemidlar

Samfunns- og tjenesteutvikling

Å vere med på å skape eit berekraftig velferdssystem og bidra til gode og aktive liv for landets eldre står sentralt i arbeidet til NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. No har dei signert som samabeidspartnar med Senteret for et aldersvennlig Norge.
– Det er gledelig at vi nå får en grundig gjennomgang av hele tegnspråkfeltet og vilkåra for brukere av norsk tegnspråk i dag, , sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet. Foto: Språkrådet

Historisk NOU: Viktig for å styrke et trua språk

Kommunikasjon og klart språk

Den 13.06 leverte tegnspråkutvalget ei offentlig utredning (NOU) om norsk tegnspråk til Kultur- og likestillingsdepartementet. Utvalget har hatt i oppgave å utrede situasjonen for norsk tegnspråk og anbefale tiltak som kan gjøre det lettere å være tegnspråkbruker.
Illustrasjon: Klipp fra forsiden av NOU 24

Regjeringen la fram ny eldrereform

Samfunns- og tjenesteutvikling

I 2030 vil det være flere eldre enn barn i Norge. For å møte denne samfunnsendringen og samtidig legge til rette for en aktiv og trygg alderdom, legger regjeringen fram en ny eldrereform. Reformen skal bidra til et mer aldersvennlig samfunn, at flere eldre kan leve aktive liv lenger og oppleve trygghet ved å bo i eget hjem.
Bodø har vært en foregangskommune i forbindelse med Tørn. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (lengst til høyre) er imponert over innsatsen. Foto: KS

Et krafttak for bedre helse- og omsorgstjenester

Samfunns- og tjenesteutvikling

Bodø kommune er én av landets første av totalt 97 Tørn-kommuner. Kommunen har vært en foregangskommune på mange områder. De har vært med i Tørn fra starten, og resultatene fra deres arbeid i prosjektet har ikke gått upåaktet hen.

NAVs omverdensanalyse 2023-35, 1000x650

Hans Christian Holte: På vei mot et bedre og fremtidsrettet Nav

Samfunns- og tjenesteutvikling

Når samfunnet endrer seg, bør enhver virksomhet vurdere om dagens – for ikke å si gårsdagens – organisering er rustet for framtiden. Det gjelder også Nav, skriver Hans Christian Holte i Dagens Perspektiv.

HoltesHalveSeniorkraften1000x650

Podkasten Holtes halve: Seniorkraften

Samfunns- og tjenesteutvikling

Noen drømmer om å gå av med pensjon, mens andre ikke vil slutte selv når de har fylt 70. Norge trenger arbeidskraft og det viktig at flere står lengre i jobb. Er alder en hindring, og hva kan vi gjøre for å sikre at de som vil og kan jobbe får mulighet til det?

Annonse

 

Annonse