Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
- Vil man ha et nytt resultat er man nødt til å begynne med tanken, sier Christine Otterstad. - Noen har kanskje en tendens til å tenke negative tanker, så hvis man ikke får det resultatet man ønsker seg, så må man begynne å arbeide med tankene først. Foto: Nora Nordøy

Ledelse: Er det mulig å bli en bedre utgave av deg selv?

Ved å få hjelp av mentale teknikker kan ledere endre gamle tankemønstre til noe mer konstruktivt og dermed få en kickstart på veien til å bli en bedre utgave av seg selv. LederNytt har pratet med mentaltrener Christine Otterstad om hvordan ledere kan jobbe for å skape en bedre utgave av seg selv.

Verdiene våre er uløselig knyttet til følelser – vi får energi og blir mer utholdende når vi får handle i tråd med verdiene våre, og vil blir fryktelig frustrerte om noen eller noe hindrer oss i å handle i tråd med dem, sier organisasjonspsykolog Lisa Vivoll Straume. Foto: Anniken Zahl Furunes

Vi får energi når vi får handle i tråd med verdiene våre

Samfunns- og tjenesteutvikling

Fokus på gode relasjoner og systematisk arbeid med medarbeidernes styrker og ressurser kan vise seg å være blant de viktigste tiltakene som gjør at medarbeiderne holder seg friske og får mindre sykefravær.

– Hvis man tar de ansatte med på råd, så oppnår man at bedriften klarer de nødvendige omstillingene bedre og bedriften klarer seg lettere gjennom kriser, sier forsker Eivind Falkum ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet. Foto: fauxels / Pexels

Den norske ledelsesmodellen har mange fordeler

Samfunns- og tjenesteutvikling

Norsk næringsliv er lønnsomt og har hatt en eventyrlig utvikling de siste 60 årene. Samarbeid, kunnskap, hardt arbeid og gode holdninger er grunnleggende verdier for norske ledere og bedrifter som har lykkes. Ifølge forskerne ved OsloMet er det ikke tilfeldig at norsk næringsliv klarte seg bedre enn næringslivet i mange andre land gjennom både finanskrisen i 2008 og oljekrisen i 2014. En av dem som kjenner den norske ledelsesmodellen veldig godt er forsker Eivind Falkum ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet. Han forklarer at den norske modellen handler om ulike samarbeidsformer i næringslivet som legger føringer på ledelsen.

Den viktigste jobben vi kan gjøre for fremtiden er å få flere i jobb, skriver Julie Lødrup, førstesekretær i LO. Foto: Trond Isaksen / LO

Perspektivmeldingen 2021: Fremtiden begynner nå

Samfunns- og tjenesteutvikling

Nylig la regjeringen frem en perspektivmelding som ser på utfordringene Norge har frem mot 2060. Hovedlinjene er gammelt nytt. Vi blir flere eldre, det blir behov for flere velferdstjenester og oljeinntektene vil reduseres. Dermed blir det økonomiske handlingsrommet i statsbudsjettet mindre over tid, om alt annet forblir det samme.

Møter på skype og teams blir mer vanlig, og firmareiser vil avta. La oss håpe at noen av de kronene som spares på dette kommer ansatte til gode gjennom alle forsterkede tiltak, som bedrer bedriftskultur og trivsel, skriver Jan Kærup Bjørneboe. Foto: Torbjørn Vinje

Veien tilbake etter koronaviruset

Samfunns- og tjenesteutvikling

Koronapandemien har vist oss hvor liten verden er og hvor fort smitten spres. Wuhan, Gjøvik, Roma, Rio og Nordre Follo ligger bare dager fra hverandre for et virus, fordi vi, vertskapet, er i konstant bevegelse.
– Gevinstpotensialet for digitale nabovarsler er beregnet til 332 millioner kroner årlig. I løpet av en femtenårsperiode betyr det besparelser på fem milliarder kroner, sier fagdirektør for digitalisering i Direktoratet for byggkvalitet, Kari Befring Bjørnstad. Foto: Torbjørn Vinje

Eksplosjon i digitale nabovarsler

Innovasjon og digitalisering

Drøyt to år etter at det ble mulig å sende nabovarsler i byggesaker digitalt, er over én million nabovarsler sendt via Altinn. Samfunnet sparer hundrevis av millioner kroner årlig.

Trafikken i ID-porten ble doblet da landet stengte ned i mars, og endte opp med en samlet økning på over 40 prosent for hele 2020. Foto: Digitaliseringsdirektoratet.

Rekord i bruken av digitale fellesløsninger

Innovasjon og digitalisering

Bruken av nasjonale fellesløsninger som Altinn, ID-porten og Kontakt- og reservasjonsregisteret økte kraftig i 2020. - Dette er digitale byggeklosser som har vært helt avgjørende i håndteringen av koronakrisen, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Akson-prosjektet er beskrevet av Departementet og Direktoratet for e-helse som å «representere en ambisiøs og fremtidsrettet teknisk utviklingsretning som vil sette Norge på verdenskartet». Men fortsatt er det mye som er uavklart med tanke på strategi og retning. Foto: Torbjørn Vinje (Utsikt fra Drammen sykehus).

Akson-prosjektet betydelig endret i positiv retning

Innovasjon og digitalisering

En vesentlig innvending mot Akson-prosjektet har vært at det har fremstått som en lukket prosess med liten vilje til å lytte til markedet, eksterne fagmiljøer eller erfaringer fra andre etater. Det har medført både omdømmesvikt og klare pedagogiske utfordringer for å forklare hva Akson egentlig er, og hvordan det skal løse de behovene og utfordringene alle er enige i.

Hanne er glad i friluftsliv. Foto: Privat.

Bred erfaring og stort engasjement for brukerne

Forum for offentlig service

Hanne Krogh Lyng Sundbø har bred og omfattende erfaring fra offentlig sektor, og brenner for at det skal være enklest mulig for brukerne av tjenestene. Hun ble valgt inn i styret til Forum for offentlig service på landsmøtet 04.11.20. 

I filmen

Bodø vil være landets beste oppvekstkommune

Samfunns- og tjenesteutvikling

De lytter til barn og unge som trenger velferdsteknologi. Hvordan kan apper og ulike former for velferdsteknologi gi best mulig gevinst for barn og unge med funksjonsnedsettelser? Forskere anbefaler å ta utgangspunkt i barnets behov.

Folk som forsker på ledelse er vanligvis forventet å foreslå en inspirerende løsning. I denne saken hjelper bare å ha rom for det menneskelige. Foto: Nick Fewings / Unsplash

Organisasjonsdumhet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Den vanligste avbrytelsen i ditt arbeid vil komme fra dumhet. Det er en person som på ubegripelig vis kommer til å skape bryderi både for seg selv og deg, uten påviselig gevinst for noen av dere.

En effektiv leder har fokus på å lage gode team som kjennetegnes ved felles utfordringer, mål og strategier, samt har fokus på å utgjøre en forskjell i fellesskap og utvikle vi- følelsen, sier Pål Arne Edvinsen. Foto: Hanne Skjemstad.

En god leder vet at effektivt arbeid, med god kvalitet er roten til all suksess

Samfunns- og tjenesteutvikling

Samfunnet er i stadig endring og påvirker i høy grad hvordan vi lever og arbeider. For å kunne holde følge og bli mer effektiv, er det viktig at du som leder er disiplinert og kreativ. Ledelse betyr å oppnå resultater gjennom andres arbeid, mener Pål Arne Edvinsen. Den som er best på dette, er den beste lederen. Dermed er ledelsen så effektiv som resultatene tilsier. Diskusjoner om hvem som er en god leder har en tendens til å handle om andre egenskaper. En god leder kan være god på så mye, men mangler resultatene, vil han aldri kunne kalles en god leder. Edvinsen sier videre at ledelse er et fag som kan læres og peker på seks egenskaper som er helt avgjørende hos en effektiv leder.

Illustrasjonsbilde: Fra forsiden av NOU 2020:15 Det handler om Norge. Bærekraft i hele landet. Utredning om konsekvenser av demografiutfordringer i distriktene.

Omsetningen av kunnskapskapital til praktisk gjennomføring er avgjørende

Samfunns- og tjenesteutvikling

Offentlig sektor utreder mye og skaffer seg dermed betydelig kunnskapskapital. Men hvordan omsetter de denne kunnskapskapitalen til praktisk handling? Utgangspunktet for mine refleksjoner er tre ferske utredninger fra henholdsvis Direktoratet for e-helse, Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og NAV, som jeg hadde «gleden» av (hvis det er det riktige ordet), å lese i helgen.

– I en verden der mer og mer av arbeidet er komplekst og usikkert, er det viktigere enn noen gang at folk er ærlige, at de er villige og i stand til å si fra, sier Amy Edmondson, professor i Leadership og management ved Harvard University. Foto: Harvard University

Psykologisk trygghet er avgjørende for virksomheten

Samfunns- og tjenesteutvikling

Psykologisk trygghet er en fundamental kompetanse for fremtidens virksomheter. Når så mye handler om innovasjon, læring og engasjement er det viktig å beholde og dyrke talentfulle medarbeidere – men enda viktigere at de er i stand til å uttrykke sine meninger klart og tydelig.
Psykologene Rebekka Egeland og Carina Carl ønsker å formidle kunnskap om grunnleggende psykologi i befolkning med sin nye bok

Økt kunnskap om psykologi er svært samfunnsøkonomisk gunstig

Samfunns- og tjenesteutvikling

Vi ønsker å formidle kunnskap om grunnleggende psykologi i befolkningen, fordi vi tror det både vil bidra til å redusere unødige personlige plager for den enkelte, men også mindre mellommenneskelige konflikter på arbeidsplassen, sier forfatterne av boken "Jobbpsykologi - Kunnskap, trygghet og mot til å lede deg selv og andre".
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Astrid Waller.

Alle skal ha tilgang til sikker elektronisk ID

Samfunns- og tjenesteutvikling

-Digitaliseringen skal gi en enklere hverdag både for innbyggere, næringsliv og frivillig sektor. Alle skal ha mulighet til å delta i informasjonssamfunnet og kunne kommunisere digitalt med offentlig sektor. Det betyr at alle må ha mulighet til å skaffe seg en sikker elektronisk ID som er enkel å bruke og gir tilgang til de tjenestene man har behov for, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Verktøykassen veileder deg enten du skal dele data med andre eller bruke data fra andre. Illustrasjonen over viser hvordan du veiledes gjennom prosessen og hvilke steg du må gjennom for å få tak i data.

Nasjonal verktøykasse for deling av data er lansert

Innovasjon og digitalisering

Digitaliseringsdirektoratet har lansert første versjon av Nasjonal verktøykasse for deling av data. Verktøykassen skal være til hjelp for de som skal dele og bruke data, enten det er mellom offentlige virksomheter, fra offentlig til privat eller frivillig sektor.
Illustrasjonsbilde av helsefellesskap, kompetansebroen.no

Foreslår plikt for at sykehus og kommuner skal samarbeide bedre

Samfunns- og tjenesteutvikling

Bedre felles planlegging mellom sykehus og kommuner er avgjørende for at pasienter og brukere skal få bedre og mer sammenhengende tjenester. Nå vil regjeringen innføre en plikt til å samarbeide bedre gjennom helsefellesskapene.

Forskning tyder på at kvinner er mer tilbøyelig til å lede ved å inspirere sine medarbeidere, framfor å instruere. Det viser seg å være en effektiv lederstil. Foto: Rebrand Cities.

Hvorfor og hvordan bli en god relasjonell leder?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mange tror at det å være en leder innebærer å bruke makt for få det som de vil. Men for å få en god relasjon med dine ansatte, må du gjøre det totalt motsatte. LederNytt har snakket med organisasjonsutvikleren, Jan Spurkeland om hvorfor det er så viktig med gode relasjoner og hvordan ledere kan gå fram for å bli mer relasjonsorienterte. 

Vår målsetting må være at ansatte skal kjenne at de har en meningsfull arbeidsdag, at de får den støtten og motivasjonen de trenger for å lykkes. Foto: Viktoria Alipatova / Pexels

Ledelse: Nå er det tid for å «bjuda på»!

Samfunns- og tjenesteutvikling

2020 var året hvor alle ledere kom i en helt ny situasjon og alle havnet i samme båt. En global pandemi, som fortsatt pågår, rammet oss med alle utfordringer den bringer med seg. Det har vært skrevet mye om hjemmekontor og at ingenting kommer til å bli som før.

Enhver leder med litt erfaring har opplevd at det som er åpenbart og relativt enkelt når de tenker over det i teori en, plutselig kan bli langt mer komplisert og usikkert når vi står midt i situasjonen, sier Torkel Guttormsen. Foto: Privat.

Ledelse: Sliter du med negative tanker og problemer med å ta valg?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Da må du slutte å høre på «superegoet», tanken i hodet ditt som misliker endringer og som syns det er tryggest med rutiner. I denne artikkelen får du gode råd fra Torkel Guttormsen – om hvordan du kan håndtere din indre sabotør.

NETTKAMPANJE: – Vi ønsker først og fremst å minne folk om å ta vare på hverandre i denne annerledestiden. Det er mange mennesker som nå er isolert, alene, og har få mennesker rundt seg, sier Umar Ashraf, styreleder i Mental Helse Oslo. Illustrasjonsbilde: Fra portalens forside.

Flerspråklig nettportal for psykisk helsehjelp

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mental Helse Oslo lanserer denne uken en nettkampanje under oppfordringen «Spør mer». – For oss er dette også en måte å synliggjøre at det er hjelp å få i Norge, også på engelsk, sier styreleder Umar Ashraf.
Lokalene i Mannstreff. Video: IMDi.

IMDi: Søknadsmuligheter tilskudd for 2021

Samfunns- og tjenesteutvikling

IMDi forvalter tilskudd til kommuner, fylkeskommuner og frivillige organisasjoner. Det kan bl.a. søkes om tilskudd til arbeid med flyktninger med nedsatt funksjonevne eller adferdsvansker, utvikling av kommunale integreringstiltak og "Jobbsjansen".

Illustrasjonbilde: Fra forsiden på boligsosial-monitor.husbanken.no

Boligsosial monitor: Grunnlag for analyser og tiltak

Samfunns- og tjenesteutvikling

Monitoren viser informasjon om de boligsosiale utfordringene i en kommune, og danner grunnlag for analyser og tiltak. Målet er at kommuner, staten og andre aktører kan ta bedre beslutninger.

Vivi-Ann Hilde mener at noen av årsakene til at mange ledere unngår konflikter er fordi det er ubehagelig å ta tak i, de er redde for å såre andre eller for å bli upopulære, de ser ingen løsning, de kjenner ikke til konflikten eller at de ofte har mye å gjøre. Foto: Ledernytt

Konfliktsky leder? Slik blir du tøffere!

Samfunns- og tjenesteutvikling

Å ta tak i en konflikt på jobb kan være ubehagelig for mange ledere. Noen kan til og med oppleve fullstendig angst bare ved tanken. Er du en av dem som kvier seg for å ta tak i ubehagelige situasjoner? Det er faktisk ikke så uvanlig. Her får du rådene for å bli en tøffere leder. Ifølge en undersøkelse utført av YouGov velger nesten fem av 10 ledere å styre unna konflikter med medarbeiderne. Hva kan være hovedårsaken til dette? Og hva kan man gjøre med det?

Vaksinering av innbyggere er i gang. Når kommunen selv kan hente ut informasjon fra FIKS folkeregister, blir det enklere å lage lister over dem som skal vaksineres mot covid-19. Foto: Steven Cornfield / Unsplash

Snart kan kommunene hente innbyggerlister fra Fiks folkeregister

I begynnelsen av februar er nettsiden for oppslag og uttrekk fra Fiks folkeregister klar til bruk. Kommuner som bruker Fiks folkeregister, kan dermed hente ut informasjon om hvilke innbyggere, basert på alder, som skal vaksineres mot covid-19.
Prioriterte tema: Flerspråklighet og bruk av digitale verktøy som ressurs i opplæringen. Foto: Kompetanse Norge

Søk om utviklingsmidler til kommunale integreringstiltak

Samfunns- og tjenesteutvikling

IMDi og Kompetanse Norge har utlyst tilskudd til utviklingsmidler til kommunale integreringstiltak (TUKI) for 2021. Ordningen skal bidra til kunnskaps- og metodeutvikling av nasjonal interesse.
Personer med rett og plikt til introduksjonsprogram skal gjennomføre kompetansekartlegging og karriereveiledning. Foto: IMDI

Mål med ny lov: Tidlig integrering og økonomisk selvstendighet

Den nye integreringsloven gjelder fra 01.01.21. Loven legger rammene for arbeidet med kvalifisering av nyankomne innvandrere, som blant annet opplæring i norsk og samfunnskunnskap, prøver, karriereveiledning og introduksjonsprogrammet.

KI-podcast ntnu

Slik kan kunstig intelligens forsterke urettferdighet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Du har sikkert snakket med Siri som er i Apple-produktene. Dette er et eksempel på kunstig intelligens, en teknologi som kan være til enorm nytte, men ikke uten alvorlige dilemmaer. Et av dem er at dataprogrammene reproduserer fordommer, som at svarte mennesker er mer kriminelle.

Foto: Arnaud Jaegers / Unsplash

Undersøkjer tilstanden til det norske demokratiet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hendingane i USA for fjorten dagar sidan er dømer på kva som kan skje når viktige sider ved demokratiet over tid blir svekka. – Vi skal ikkje ta demokratiet vårt for gitt. Difor vil vi no undersøkje tilstanden til det norske demokratiet, seier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).

Ungdomsrådene i Nord-Troms får årlig opplæring i ungdomsrådsarbeid på RUST-konferansen. Foto: Marie Baird

Ungdomsmedvirkning som verktøy for trivsel og tilhørighet

Samfunns- og tjenesteutvikling

-Ved å skape en arena hvor ungdom har eierskap til sakene som er på dagsorden, øker vi både bolyst og bli-lyst i regionen vår, sier Victoria Figenschou Mathiassen, prosjektmedarbeider i Regional ungdomssatsing i Nord-Troms (RUST).

Illustrasjonsbilde for #StimuLab. Foto: Difi

StimuLab: Hjelp til å løse et gjenstridig problem?

Innovasjon og digitalisering

StimuLab søker nå nye samarbeidsprosjekter i stat og kommune som får muligheten til å bli fyrtårnprosjekter for offentlig innovasjon gjennom en designdrevet prosess. I år deler StimuLab ut inntil 20,3 millioner kroner til prosjekter som skal levere bedre tjenester til innbyggerne.

Bilde av Andrea Piacquadio fra Pexels

Markedskontroll ødelegger velferdstjenestene

Samfunns- og tjenesteutvikling

Private bidrag i velferdstjenestenes drift må begrenses til ideelle organisasjoner uten profittmotiv. Velferdstjenesteutredningen viser hvorfor.

Ulrik Pein: Kombinasjonen av tillit og innovasjonskraft som den smidige metodikken gir oss, gjør at vi kan utvikle nye løsninger som vi ikke klarer å forestille oss i dag, men som vi er helt sikre på finnes der framme. Illustrasjonsbilde: Dagens nettside om sykmelding på nav.no

Digitaliseringsbloggen: Smidig innføring - hvordan ta imot noe i fart?

Innovasjon og digitalisering

Sykepenger står for en av de virkelig store pengestrømmene ut av NAV, med over 42 milliarder kroner i året fordelt på 2,6 millioner søknader fra over 900 000 sykmeldte, så det er mye som står på spill når vi skifter ut saksbehandlerens verktøy.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Nasjonal strategi for kunstig intelligens – hva nå, Helleland?

Innovasjon og digitalisering

Det er på tide med en fot i bakken for arbeidet med vår tids mest omfattende teknologi, nemlig kunstig intelligens (AI). For et år siden fikk vi en helt egen nasjonal strategi for denne teknologigrenen, men hvordan ligger vi egentlig an?
PSYKOMETRI: – Testfeltet er til dels uoversiktlig, sier psykologspesialist og ansvarlig for rapporten, Tanya Ryder. Foto: Alex Green, Pexels.

Frykter utstrakt bruk av svake psykologiske tester i Norge

Samfunns- og tjenesteutvikling

En ny rapport melder om et uoversiktlig testfelt, med uklare ansvarsforhold. Flere er bekymret, opplyser Tidsskrift for Norsk psykologforening. Rapporten bygger på svar fra over 1400 norske psykologer.

Funnene i undersøkelsen tyder på at det må mer til en dagens opplæringsinnsats. Mange ikke-digitale personer mener ikke at de trenger eller har interesse for å bli bedre. Bilde av sl wong fra Pexels

600 000 nordmenn er ikke-digitale

Innovasjon og digitalisering

Koronatiden har gitt mange en digital læringsboost, men fortsatt står store grupper helt på sidelinja. Eldre og folk med lavere utdanning står i fare for å bli utestengt fra samfunnslivet.

Fra forsiden av regjeringens digitaliseringsstrategi.

Digitaliseringsrundskrivet for 2021

Innovasjon og digitalisering

Krav til universell utforming av alle nettløsninger og automater og tydeligere krav om at KS skal involveres tidlig i utforming av digitale løsninger, er de to viktigste endringene i digitaliseringsrundskrivet for 2021.
- Selvledelses-metodikken er relevant for ledere som søker å fremme meningsaspektet i jobben blant medarbeidere, sier førsteamanuensis Per-Magnus Thompson ved Handelshøyskolen BI. Foto: Brooke Lark / Unsplash

Ny lederstil må til etter koronaen – her er seks tips

Samfunns- og tjenesteutvikling

Lederne som har klart hjemmekontoråret best, er de som alt før koronaen torde å gi slipp på kontroll og gjøre seg selv overflødige gjennom såkalt tjenende lederskap, viser fersk Sintef-studie.

28. august 1963 holdt Martin Luther King jr. sin berømte

Myten om kroppsspråk

Samfunns- og tjenesteutvikling

Påstanden om at over 90 prosent av all kommunikasjon er ikke-verbal er utbredt, men den stemmer ikke med det vi lingvister vet om språk og kommunikasjon.

Artikkelforfatteren mener at de første 5 minuttene i et møte med et annet og ”nytt” menneske er de farligste. For det er da vi kan begynne å miste kontrollen og kontakten, og begynne å fantasere og produsere de mest utenkelige og utrolige meninger og synspunkter om dette (med)mennesket. Foto: engin akyurt / Unsplash

Det farlige førsteinntrykket

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mange tror at de første 5 minuttene en møtes er de viktigste. Jeg tror imidlertid at de er de farligste. La meg forklare hvorfor.

Annonse

 

Annonse