Hvorfor gjennomfører politiet en undersøkelse til innbyggere om svindel?
Bedrageri, svindel og identitetstyveri er de formene for kriminalitet befolkningen er mest bekymret for viser politiets innbyggerundersøkelse for 2023. Norsis sin undersøkelse om Sikkerhetskultur bekrefter folks bekymring for å bli svindlet og for ID-tyveri. Økonomisk kriminalitet er et stort samfunnsproblem og bevisstheten rundt problemets størrelse og alvorlighetsgrad har eskalert i 2024.
Stadig flere opplever å bli svindlet. Svindlere utvikler hele tiden nye metoder for å lure oss, og de blir proffere i måten de opptrer på. Det er dessverre få som anmelder og mørketallene er store. Det er flere årsaker til at folk ikke anmelder. Én årsak er dessverre oppfattelsen og opplevelsen av at politiet ikke klarer å følge opp sakene og at mange saker blir henlagt. Det er likevel slik at en fjerdedel av svindelsakene som blir anmeldt blir etterforsket og oppklart, så det er ikke nytteløst å anmelde.
I undersøkelsen er det noen spørsmål om anmeldelse. Det er også spørsmål om hvilke konsekvenser svindelen har hatt for den enkelte. Innsikten fra undersøkelsen vil bli benyttet til å lage bedre tjenester til svindelutsatte. Når politiet lager tjenester skal disse være basert på innsikt i brukerbehov, og undersøkelsen er et bidrag til politiets kunnskapsunderlag om svindel.
- Les også: Slik unngår du å bli svindlet (Finans Norge)
Hvem retter undersøkelsen seg mot?
Politiet ønsker å høre fra deg som er bekymret for svindel, har vært utsatt for svindelforsøk og/eller blitt svindlet. Det ar ca 4 - 5 minutter å svare. Svarene fra undersøkelsen skal brukes til å forstå svindelutsattes opplevelser bedre, og dermed kunne lage bedre tjenester og gi mer og bedre informasjon til folk som opplever svindel.
Du kommer til undersøkelsen ved å gå inn på politiets nettsider.
Vi har også laget en QR-kode der du kommer rett inn i undersøkelsen. Men er du usikker på QR-koden, bruk lenken i artikkelen.
Undersøkelsen er åpen til ut november 2024.
Kommuner, virksomheter, organisasjoner og innbyggere kan gjerne spre informasjon om undersøkelsen i sine nettverk og kanaler.
- Les også: Hvordan unngå å bli bedratt (Økokrim)