Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Digitalt utenforskap er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem. Derfor trenger vi digitale fullmaktsløsninger, mener Frode Danielsen. Foto: Digitaliseringsdirektoratet

Vi kan løse floken for ikke-digitale

Digital inkludering

Historien til Johannes Joner og rapporten fra Forbrukerrådet, som begge har vært omtalt i NRKs kanaler den siste tiden, viser omfanget av utfordringene med digitalt utenforskap. Med digitale fullmaktsløsninger kan vi løse noen av flokene for den enkelte. I tillegg vil det gi milliardgevinst for samfunnet.

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.

Forbrukerutenforskapet

Digital inkludering

Når du ikke får kjøpt billett, verken kontant, med kort, eller med busselskapets app, er ikke utestengelsen bare digital, den er total, skriver direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en kronikk.

Tilbudene må etableres på grunnlag av kunnskap om målgruppene og deres behov. Foto: TheStandingDesk / Unsplash

Digital inkludering i praksis

Digital inkludering

Det er publisert mye om digitalt utenforskap de siste årene. Denne artikkelen handler først og fremst om hva som skal til for å inkludere flest mulig i det digitale fellesskapet. 

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor utenfor det oppleves å ikke få tilgang på noe som er viktig for deg fordi du mangler verktøy, eller på grunn av språkbarrierer, sviktende syn eller utfordringer med finmotorikk, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Mange faller utenfor viktige markeder

Digital inkludering

Så mange som 38 prosent av oss har hatt store problemer med å bestille eller betale for en vare det siste året. Og hele 43 prosent har noen de hjelper. En ny undersøkelse gjort for Forbrukerrådet viser at viktige forbrukermarkeder er i ferd med å bli utilgjengelige for mange.

Bankene har som eneste næring i Norge erkjent offentlig at ikke alle er, kan eller vil bli, eller ikke minst; vil forbli digitale, skriver Gry Nergård, direktør for forbrukerpolitiske spørsmål i Finans Norge. Foto: Kilian Munch

Johannes Joners svigermors nettbank

Digital inkludering

For en liten tid tilbake kunne vi se og høre i NRK om Johannes Joners to års lange kamp for å bistå sin svigermor med nettbank. Det er lett å skjønne frustrasjonen over strenge og tungvinte regler, når intensjonene er så gode. Man vil jo så gjerne hjelpe sine nærmeste. Heldigvis finnes det gode løsninger i banken, og det er det viktig at disse gode hjelperne får informasjon om!