Forbrukerinfo ble avviklet i 2008
Forbrukerrådet la ned Forbrukerinfo-tjenesten på servicekontorene og bibliotekene fra 1. juli 2008.
Forbrukerinfo ble igangsatt for å tilby enkel forbrukerhjelp via folkebibliotek og kommunale servicekontor over hele landet. Ordningen ble startet som eit prosjekt i 2004, og i 2007 var det opprettet 150 enheter fordelt på en tredjedel av landets kommunar.
![]() |
Fra venstre: Terje Kili, regiondirektør, Forbrukerrådet Skien, Ingrid Trømborg, styreleder i Forum for offentlig service, Jo Inge Bjørntvedt, rådgiver, Forbukerrådet Skien. Foto: Torbjørn Vinje |
- De første evaluering etter pilotene var veldig positive, forteller Terje Kili, regiondirektør, Forbukerrådet Skien. - Men det krevde for mye driftsmessig.
- Ja, vi hadde klare ambisjon om å starte opp i alle kommuner, understreker Jo Inge Bjørntvedt, rådgiver ved Forbukerrådet Skien. - Men uten ekstra midler var det ikke mulig, og mange steder stoppet det opp med en reol med informasjonsbrosjyrer og en publikums-PC.
- Vi opplevde også at resultatene var veldig personavhengig, følger Kili opp. - Der de fikk det godt til var der det var personer som brant for dette.
- Vi hadde Forbrukerinfo ved servicetorget i Fredrikstad, forteller Ingrid Trømborg, styreleder i forumet og servcesjef i Fredrikstad kommune. - Men jeg opplevde at vi kunne for lite når det ble litt kompliserte spørsmål. Ved oppstart av tjenesten hadde vi et to-dagers kurs for inntil to personer, men dette var nok litt for lite. Det kunne vært fulgt opp med nye kurs.
Det formidles fortsatt forbrukerinformasjon både ved servicekontorene og bibliotekene. Antall papirbaserte brosjyerer har imidlertid blitt redusert - hovedinformasjonskanalen er www.forbrukerportalen.no. Trømborg mente at det fortsatt er behov for brosjyrene: - De som er innom et servicetorg tar ofte med seg forskjellig type informasjon fra hyller og stativer, og jeg tror det er en god måte å nå ut med budskapet.
Test av servicenivå
Forbrukerrådet gjennomførte tidenes mest omfattende undersøkelse av kommunalt servicenivå i 2008, og kartleggingen vil følges opp med nye tester.
Forum for offentlig service er interessert i å bruke servicekonferansene som en arena for offentliggjøring av resultatet av framtidige tester.
- Vi ønsker ikke å offentliggjøre hvilke tidspunkter vi tester på, sier Kili. - Men generelt tester vi ulike tjenesteytere kontinuerlig, og har nettopp offentliggjort en test av Mattilsynet. Det betyr at det sannsynligvis finnes aktuelle resultater som kan offentliggjøres i forbindelse med servicekonferansen.
- Men hva vi tester på, hvordan vi gjør det og kriterier for å gi poeng er imidlertid ingen hemmelighet - det ligger åpent på forbrukerportalen, følger Bjørntvedt opp. - Og kanskje også dette kan være et interessant tema på neste servicekonferanse.
En del kommuner har klaget på kriteriene og måten undersøkelsene har blitt gjennomført på, men de beste kommunene skårer godt på alle kriterier. Kili og Bjørntvedt understreker at målet ikke er å henge ut enkeltansatte. Kommunene må bruke resultatene til å forbedre rutiner, opplæring og kompetanse. Samtidig signaliserte de en åpen holdning i forhold til nødvendige endringer i framtidige undersøkelser.
Forum for offentlig service tok opp en rekke tema i forhold til hva som bør undersøkes, og som kan ha stor betydning for hvordan innbyggerne opplever servicenivået. For eksempler i forhold til byggesaksbehandling:
- Er det likebehandling
- Er prisnivået det samme fra kommune til kommune
- Gjenspeiler prisnivået medgått arbeidstid
- Hvordan er saksbehandlingstiden
- Hvordan er kvaliteten på behandlingen
- Har kommunen et godt saksbehandlingsverktøy
Mange kommuner har tatt i bruk serviceerklæringer og -garantier, men forumet opplever at dagens mal er for komplisert å bruke, og ønsker et konkret samarbeid om å utvikle en ny mal som er enkel og praktisk håndterbar.