Tekst: Astrid Elisabeth Jørgensborg, leder Veiledningstorg, Eigersund kommune og styremedlem i FOS


 

Mange før fristen

- Hvordan går det med påmeldingen?

- Det strømmer godt på med påmeldinger nå i mai, og det blir nok som vanlig mange før fristen for maksimal "Early Bird" i mai.

Robert Steen sitter tenksom i en sofa, støtter hodet med den ene hånden, ser til siden.
Robert Steen er faren til Mats “Ibelin” Steen, og har åpningsinnlegget 31.10. Foto: Frode Hansen

Robert Steen: Tjenester som inkluderer - hvordan teknologi kan hjelpe oss!

- Kan du si noe om hovedtemaet - er det noen rød tråd?

- Temaet/overskriften for konferansen er: Det handler om inkludering! Og da tenker vi inkludering i stort - både fysisk og digitalt. Det har med rette vært mye oppmerksomhet rundt digitalt utenforskap. Vi ønsker som vanlig å fokusere på løsninger som fungerer i praksis, og har flere eksempler på det i de parallelle sporene.

- Er det noen du vil trekke fram fra plenum?

- Ja, aller først hovedtaler Robert Steen. Han deler erfaringer fra rollen som faren til Mats “Ibelin” Steen, og hvordan digital teknologi kan benyttes til inkludering.  Filmen Ibelin fikk to priser under filmfestivalen Sundance i USA: Beste regissør og publikumsprisen. Fillmen hadde premiere på norske kinoer 08.03.24. "Jeg gråt som et barn da jeg så dokumentarfilmen Ibelin", skrev Joacim Lund i Aftenposten. Filmen dekker mange tema, blant annet hvordan mennesker med sårbarheter kan bli mer inkludert i samfunnet gjennom det digitale. Den er allerede sett av over 100 tusen, og det er mye for en dokumentarfilm.

kvinne, brunt hår, brune øyne, rød lebestift
Alexandria Algard er hovedtaler 01.11. Foto: Mari Hult

Alexandria Algard: Hvordan skape attraktive og inkluderende samfunn?

- Er det flere hovedtalere?

- Ja, på dag 2, 01.11 åpner Alexandria Algard. Hennes tema er: Hvordan skape attraktive og inkluderende samfunn? 

Alexandria er arkitekt og daglig leder for eget firma. Hun har vært en markant stemme i samfunnsdebatten gjennom en årrekke. Alexandria gir et innblikk i arkitekturens betydning for by- og stedsuvikling, og hvordan våre nære omgivelser ofte er en forutsetning for gode liv. Hun kommer til å sørge for en vitamininnsprøytning fredag morgen!

- Alexandria virker som en annerledes stemme enn det som har pleid å være på konferansene?

- Ja, nå har vi hatt veldig mange forskjellige bidragsytere gjennom 27 år, men det er kanskje første gang vi har en arkitekt. Vi tenker ikke til daglig over hvor stor betydning arkitekturen har, og jeg synes Alexandria sier det så fint selv: "Arkitektur er et verktøy for å omsette politikk til virkelighet. Det handler om å tenke helhetlig og få verdiene våre inn i bygde omgivelser. Det handler om å omsette våre drømmer til fysisk form."

Det er også første gang vi har et eget boligsosialt spor, så hennes innlegg peker over mot spor F, 01.11: Gode boliger og bomiljø, en forutsetning for gode liv!

Fire spor hver dag

- Det var to av de som er i plenum, men det mest foregår på de parallelle sporene. Kan du si noe om disse?

- Totalt sett har vi et omfattende, variert og faglig sterkt program. Vi har fire spor på hver av konferansedagene, hvorav ett hver dag er et minikurs. Målet var også å ha en god del foredragsholdere fra Stavangerregionen, og det har vi lykkes med. Jeg vil si at totalt sett er det et ganske originalt program, litt annerledes. Det skal jeg komme tilbake til...

Helhetlige tema

- Blir det ikke vanskelig å velge mellom så mange foredrag?

- Vi hadde et enda mer omfattene program i 2023, og erfaringen er at det gikk veldig bra. Et par sa i evalueringen at det var et luksusproblem å ha så mye å velge mellom. Det er sammenheng mellom foredragene på hvert spor slik at de til sammen utgjør en helhet, slik at vi kan gå mer i dybden og belyse temene fra ulike vinkler.  

- Kan du si noe om temaene?

- Det boligsosiale har jeg nevnt, men tenker det er like greit å liste opp sporene som er på hver dag:

Marie Inversdatter Røsok
Marie Iversdatter Røsok, lingvist, Nasjonalbiblioteket: C1 - Fra tale til tekst - et kvantesprang! Foto: Privat

Torsdag 31.10

A: Inkludering i praksis!
B: Fysiske eller digitale kundereiser? Ja, takk - begge deler!
C: Fra kunstig intelligens til gunstig kommunikasjon!
D: Kurs: Hvordan håndtere kriser i organisasjonen?

mann ser inn i kamera
Eskil G Sivertsen, spesialrådgiver, Forsvarets forskningsinstitutt: E1 - Manipulasjon og påvirkningsoperasjoner i sosiale medier. Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Fredag 01.11

E: Manipulasjon, svindel og andre digitale trusler!
F: Gode boliger og bomiljø, en forutsetning for gode liv!
G: Endring nå igjen!
H: Kurs: Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Teknologi og menneske

- Er det noe du ønkser å fremheve her?

- Jeg kunne sagt mye om hvert enkelt spor, tema og foredragsholder, men det blir et altfor langt intervju. Jeg vil bare si at vi har litt mer teknologisk fokus enn i fjor, eller kanskje rettere sagt samhandlingen mellom teknologi og menneske. Vi har mye spennende innenfor kunstig intelligens; temaene er bevisst plassert på hver sin dag, slik at f.eks. de som deltar på spor C, 31.10, også kan få med seg minikurset i ChatGPT den 01.11 hvis de ønsker det.

Hele spor velges

- I fjor valgte deltakerne hele spor for første gang; hva er erfaringene med det? 

- Det var faktisk bare én negativ reaksjon. Vi har som nevnt lagd spor med sammenheng i. Alle sporene på torsdagen avsluttes også med en samtale på scenen. Da er det en fordel å ha fått med seg alle foredragene. Hvis det skulle vært valg av hvert enkelt foredrag, måtte deltakerne aktivt hake av for 20 forskjellige under påmeldingen, og det blir litt vel voldsomt. 

- Men hvis jeg absolutt ønsker å få med meg foredragsholdere som er på forskjellig spor?

- Det er opp til hver enkelt. Vi kontrollerer ikke hvem som er hvor.

Ronny Rene Raveen ser inn i kamerat, litt desperat i blikket
Ronny Rene Raveen avslutter første konferansedag. Foto: Heidi Marie Gøperød

Ronny Rene Raveen: Fra blålys til kokain: En brutalt ærlig og personlig endringsreise!

- Det pleier jo å være noen litt andre typer foredragsholdere som avslutter hver konferansedag; hvordan blir dette i år?

- Første konferansedag blir avsluttet av Ronny Rene Raveen: Fra blålys til kokain: En brutalt ærlig og personlig endringsreise! 

Ronny gir oss en ærlig, rå og brutal historie om livets opp- og nedturer, og veien fram til der han er i dag. Hvordan kunne en vellykket politimann og soldat bli kriminell, og hvordan fant han tilbake igjen? "Stå på vilje" og samarbeid på tvers gir resultater. Ikke minst takket være enkeltpersoner i hjelpeapparatet som viste ham tillit.

Dette handler også i høyeste grad om inkludering, og du går garantert ikke uberørt ut av salen etter en time med Ronny Rene!

Børge Lund tenksom støtter albuen på skrivebordet, ser til siden
Børge Lund: Velkommen til arbeidslivet - 10 tips for et vellykket opphold!

Børge Lund: Velkommen til arbeidslivet - 10 tips for et vellykket opphold!

- Dette virker spennende, og ja, absolutt litt annerledes. Hva med siste konferansedag?

Det er definitivt første gang vi har med en tegneserieskaper som foredragsholder, og det er ikke hvem som helst. Børge Lund er en av Norges mest kjente, med en stor og trofast fanskare.

Børge minner oss på at mange ting i arbeidslivet – tross store ord om endringer – er nokså uforanderlige. Med sitt faste galleri fra hele Norges arbeidslivsserie Lunch, illustrerer han viktigheten av å se akkurat passe travel ut, at medarbeidersamtalen må tas med en klype salt, og hvor vanskelig det er å bli kvitt ansvar når du først har fått det. 

I mars kom han med ny bok: Velkommen til arbeidslivet - 10 tips for et vellykket opphold! Om hvordan endringsprosesser egentlig aldri endrer seg. Denne avslutningen er jo også et morsomt frampek fra spor G: Endring nå igjen! For ikke så lenge siden hørte jeg på en podcast for ledere der Børge var gjest, så hans tanker og refleksjoner overført til tegneserieformatet har verdi i det virkelige liv.

Dette gleder jeg meg til!

Kvinne, mørk kjole, tatt i vinkel nedenfra
Inger Lise Hope er en av Norges beste og mest allsidige sangere. Foto: Stig Håvard Dirdal

Inger Lise Hope drysser stjernestøv over festmiddagen

- Det gjør jeg også. Helt til slutt: Hva med festmiddagen?

- Ja, maten blir sikkert god, men jeg vet ikke menyen ennå. Det jeg kan si er at det er ingen konferanse uten festmiddag med god underholdning.

Stavanger-baserte Inger Lise Hope er for tiden med i The Voice, og gikk videre til Live fra Knock-out 12. april. Hun er svært allsidig, og imponerer stort. Hun har med seg to musikere, og jeg gleder meg til å oppleve Inger Lise under festmiddagen!

Kvinne med saks, bunad
Jan Runde Holden er mannen bak kvinnen June Kommune.

Norges Stasminister kaster glans over FOS sitt 25-årsjubileum!

- Og vi har enda mer å by på under festmiddagen.

- Ja, June Kommune kommer, og det har du, Astrid Elisabeth, æren for. Hun har vel først og fremst vært et fenomen i Rogaland - kan jeg si det?

- Ja, men hun har også tatt skrittet ut av landsdelen. I tiden før og etter konferansen er hun på Norgesturne.

- Ja, nå er det jeg som intervjuer deg. Kan du si noe mer om henne?

- June Kommune har vært serviceleder i Stavanger kommune i en mannsalder. I den rollen har hun overøst innbyggerne med sin utpregede serviceinnstilling og inderlige velvilje. Ingen utfordringer er for små eller for store for June Kommune. Har du en utfordring i livet går kommunens egen serviceleder i bresjen for å ordne opp.

- Her er det nok mange som vil kjenne seg igjen.

- Ja, det er helt sikkert. Jeg har opplevd henne før, og kjente igjen mye fra min hverdag på Veiledningstorget i Eigersund kommune.

Allsidig sosialt tilbud dagen før dagene

- Kan du si noe om det sosiale - her pleier det jo å være noen tilbud?

- Ja, vi legger vekt på et godt og bredt tilbud av sosiale aktiviteter til de som kommer 30.10, dagen før konferansestart.

Onsdagen er det mulighet for:

  • Byvandring: Det gode byliv!
  • Sauna: Paradisiske opplevelser!
  • Salikatt: Norges beste håndverksbryggeri?
  • Mingletapas: Mat og sosialt samvær dagen før dagene!

Sjekk programmet for mer info.

Så jeg oppfordrer alle til å benytte sjansen til å ha det gøy og knytte nye kontakter!
 

- Takk for praten og all informasjonen. Jeg gleder meg!

- Det gjør jeg også, og jeg er veldig spent på responsen.

Alt om konferansen