Grunnloven slår fast at staten har et ansvar for å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. Ytringsfrihetskommisjonen brukte den samme formuleringen som tittel på utredningen som ble overlevert Kultur- og likestillingsdepartementet i 2022.
Denne nye strategien vil ta utgangspunkt i de mange vurderingene og forslagene til tiltak som kommisjonen foreslo. Strategien vil være et overordnet dokument som trekker opp prinsipper for og synliggjør regjeringens arbeid på ytringsfrihetsområdet.
Ytringsfrihetskommisjonen utredet de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i dagens Norge. De slo fast at ytringsfriheten i all hovedsak har gode vilkår i Norge i dag. Offentligheten er preget av et bredt tilfang av ulike stemmer og perspektiver, også fra minoriteter. Ingen steder i verden er pressefriheten bedre, og få steder er oppslutningen om ytringsfrihet som verdi, større.
Denne posisjonen forplikter. Samtidig peker kommisjonen på en rekke utfordringer, blant annet knyttet til universell utforming, bred deltakelse i offentligheten, internettet som infrastruktur for ytringsfriheten, redaktørstyrte medier, og ytringsfrihet i arbeidslivet.
– I Norge er vi godt stilt i dag, men vi kan ikke ta det for gitt at det vil se slik ut om ett eller fem år. Bare i perioden siden Ytringsfrihetskommisjonen la fram sin utredning har det skjedd mye som har påvirket ytringsklimaet. Kunstig intelligens og krig i våre nærområder er bare to eksempler. Å opprettholde og videreutvikle en åpen og opplyst offentlig samtale krever kontinuerlig årvåkenhet, beredskap og innsats, sier Jaffery.
Det vil være flere berøringspunkter mellom denne strategien og andre pågående prosesser i regjeringen, for eksempel regjeringens strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon, regjeringens handlingsplaner for beskyttelse av minoriteter, og stortingsmeldingen som følger opp Ekstremismekommisjonens utredning, for å nevne noen. Disse arbeidene må ses i sammenheng. Flere departementer vil bidra inn i arbeidet.
- Om arbeidet med strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon - regjeringen.no
- NOU 2024: 3 Felles innsats mot ekstremisme: Bedre vilkår for det forebyggende arbeidet - regjeringen.no
Regjeringen tar sikte på å lansere strategien i løpet av 2025.
Kilde: regjeringen.no