Flere menn inn i helse – og ut i jobb
Menn i helse er et rekrutteringstiltak som gir arbeidsledige menn mulighet til å ta fagbrev som helsefagarbeider. Tiltaket kombinerer utdanning og arbeidstrening i kommunal helsesektor, og deltakerne mottar ytelser fra Nav og lønn fra arbeidsgiver underveis. Målet er at deltakerne skal få fast jobb etter endt løp.
Et ferskt forskningsarbeid fra Nav analyserer 527 deltakere i fire fylker i perioden 2014–2021. Resultatene viser at tiltaket fungerer etter hensikten: De fleste deltakerne fullfører utdanningen, kommer seg i jobb og slutter å motta ytelser fra Nav.
Fra lavinntekt og trygd – til fagbrev og fast arbeid
Inntektsutviklingen blant deltakerne er tydelig. Før oppstart hadde deltakerne i snitt 103 000 kroner i årlig inntekt. Tre år senere er snittinntekten på hele 440 000 kroner. Samtidig faller mottak av dagpenger og arbeidsavklaringspenger kraftig.
En kontrollgruppe med sammenlignbare Nav-brukere viser langt lavere inntektsvekst. Tre år etter kursstart har Menn i helse-deltakerne i snitt 209 000 kroner mer i arbeidsinntekt enn kontrollgruppen.
Lønnsomt for samfunnet
Ved å sammenligne kostnader og gevinster, anslår Nav en samfunnsøkonomisk netto gevinst på 1,1 millioner kroner per deltaker – målt over en syvårsperiode. De økonomiske gevinstene overstiger kostnadene allerede etter tre år.
Hovedårsaken til lønnsomheten er økt verdiskaping i form av arbeidsinntekt. Redusert trygdebruk bidrar også. Gevinstberegningen inkluderer ikke ikke-prissatte virkninger som bedre helse og økt livskvalitet – noe som betyr at den reelle gevinsten kan være enda høyere.
Suksessfaktorer: Motivasjon, eierskap og samarbeid
Flere forhold forklarer den høye gjennomføringsgraden: nøye rekruttering, tett oppfølging og tidlig involvering fra arbeidsgiver. Gruppen jobber sammen, og mange utvikler eierskap og motivasjon underveis. Prosjektlederne har spilt en viktig rolle, ifølge tidligere evalueringer.
Tiltaket er et samarbeid mellom KS, Nav, kommuner, fylkeskommuner og Helsedirektoratet. Antall deltakende kommuner har vokst fra 26 i 2015 til 140 i 2024.
Kan erfaringene brukes flere steder?
Selv om deltakerne i Menn i helse ofte er en ressurssterk og motivert gruppe, peker rapporten på at flere av tiltakets grep kan være relevante for andre arbeidsmarkedstiltak. Det gjelder særlig vektleggingen av praksisnær opplæring, gruppebasert gjennomføring og tett samarbeid med arbeidsgivere.
Nav vurderer nå hvordan slike grep kan tas i bruk på bredere basis – for å gi flere brukere bedre muligheter til å komme seg i jobb.
Kilde: arbeidogvelferd.no