Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bildet viser to kvinner: Runhild Seim og Cathinka Neverdal

Forbudte bøker, frie samfunn: Bibliotek i front i kampen mot sensur og for lesefrihet

Samfunns- og tjenesteutvikling

– Alt vi gjør hver dag, helt fra vi setter på kaffen om morgenen, er en innsats for demokratiet. Det er det bare vi selv som glemmer. Slik åpnet Runhild Seim foredraget hun holdt sammen med Cathinka Neverdal under vårkonferansen på Nasjonalbiblioteket. De to bibliotekarene fra Universitetsbiblioteket i Oslo står bak den første landsdekkende markeringen av Forbudte bøker-uka i Norge. Nå planlegger de neste runde av det som kan bli en årlig beredskapsøvelse mot sensur.

Oversiktsbilde Bergen

Ingen er så nær som førstelinja!

Service- og tjenestekonferansen 2025 i Bergen

Hvordan skaper vi tjenester som er nære, tilgjengelige og menneskelige – i en stadig mer digital hverdag? Det er det store spørsmålet på Service- og tjenestekonferansen 2025 i Bergen, som samler ansatte og ledere fra hele offentlig sektor 5.–7. november. Med tittelen Ingen er så nær som førstelinja! løftes verdien av den første kontakten mellom forvaltning og innbygger – og hvordan denne kan styrkes med empati, innovasjon og inkluderende praksis.

Bilde av Bente Kalsnes. Brunt hår i hestehale, brune øyne, rød lebestift, grå jakke, sort- og hvitstripete trøye under.

Digitalt mørke og demokratiets lys: Om offentlighet, plattformmakt og desinformasjon

Samfunns- og tjenesteutvikling

På Nasjonalbibliotekets vårkonferanse tok professor Bente Kalsnes publikum med på en tankevekkende reise gjennom den digitale offentlighetens utfordringer. Med erfaring fra forskning på falske nyheter, politisk kommunikasjon og plattformmakt, advarte hun mot en offentlighet i oppløsning – og pekte på biblioteket som en mulig redningsbøye.

Mangfold av mennesker sett bakfra

Mangfold i praksis: Slik bygger du et sterkere team – og får tak i folk

Ledelse

Mangfold og inkludering har blitt moderne slagord – og de fleste ledere jeg møter sier de støtter det. Likevel hører jeg ofte de samme unnskyldningene: «Vi finner aldri de rette folka.» «Vi vil gjerne rekruttere mer mangfoldig, men får ingen søkere.» «Det tar for mye tid.»
Bilde av Inga Strüme på scenen med røyk som lyses opp.

Kunstig intelligens blir ekte teater

Samfunns- og tjenesteutvikling

Inga Strümke debuterer snart med en helt ny sjanger, en forestilling som kombinerer vitenskap og teater, og vil utfordre våre tanker om kunstig intelligens.

PC omgitt av mørke, delvis åpen, sterkt lys kommer ut

Big Tech har blitt en trussel mot demokratiet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Big Tech er, som følge av sin forretningsmodell, en trussel mot demokratiet. I en verden hvor data er den viktigste råvaren, blir leverandøren av slike data — borgerne, det vil si du og jeg — den viktigste ressursen.
Et bilde med søyler med ord illustrerer språkmodeller Google DeepMind

Vi kan slå KI i dens eget spill

Kommunikasjon og klart språk

Det er snart slutt på at KI-modeller hallusinerer og presenterer falsk informasjon, skal en tro KI-eksperter. Vil vi da ikke lenger kunne skille mellom genuine studenttekster og KI-generert juks? Jeg er mer optimistisk.
Nina Olsen Munthe og Andreas Rafaelsen

Digitaliseringen gir milliardgevinster

Innovasjon og digitalisering

En rapport fra Oslo Economics viser at nasjonale fellesløsninger fra Digdir sparte samfunnet for 993 millioner kroner i 2024. Samtidig fortsetter Altinn å levere milliardgevinster for både næringsliv og offentlig sektor.
Innspillsmøte digital inkludering viser mennesker rundt runde bord.

Fikk innspill til digital inkludering av eldre

Inkludering

EI mars inviterte Senteret for et aldersvennlig Norge frivillige, offentlige og private aktører til innspillsmøte og workshop om digital inkludering. Hvilke tjenester, kurs og tilbud har vi i dag som bidrar til økt digital kompetanse blant seniorene? Og hva mener aktørene skal til for at flere blir og forblir digitalt inkludert?

Bilde av Kriticos. Han er mørk i huden, vi ser deler av en pelshatt og han holder en bok i hendene

– En bokklubb for de som ikke har lest boka

Samfunns- og tjenesteutvikling

Kriticos Mwansa er en kreativ kraft i krysningspunktet mellom litteratur, kultur og aktivisme. På Nasjonalbibliotekets vårkonferanse delte han historien om “The Book Club” – en bokklubb der det ikke er et krav å ha lest boka, men et rom for ærlige samtaler, dype spørsmål og fellesskap.

Mosaikk med bilder med personer, natur etc

Bibliotek spiller en viktig rolle i forebygging av ekstremisme

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringen la nylig fram stortingsmelding Meld. St. 13 Forebygging av ekstremisme – trygghet, tillit, samarbeid og demokratisk motstandskraft. Meldingen følger opp Ekstremismekommisjonens utredning (NOU 2024: 3), og har 45 tiltak som sammen bidrar til å bekjempe og forebygge ekstremisme. I meldingen presenterer regjeringen politikk for forebygging av radikalisering og ekstremisme, og gir retning for det forebyggende arbeidet framover.

Grafikk med andel av befolkningen på ulike sosiale medier

Dette er de mest populære sosiale mediene

Innovasjon og digitalisering

8 av 10 nordmenn bruker sosiale medier daglig. I gjennomsnitt bruker vi nær 2 timer på sosiale medier hver dag, og Facebook topper fortsatt listen over de mest populære plattformene.
Smilende kvinne i sentralbordtjeneste

Fraværsrutiner som fungerer: Fra frustrasjon til flyt

Kundeservice

Når ansatte glemmer å sette fravær, får sentralbordet og kundesenteret skylden – og frustrasjonen. I et digitalt medlemsmøte i Forum for offentlig service delte representanter fra hele landet erfaringer og løsninger. Fellesnevneren? Dårlige rutiner skaper dårlige opplevelser, både for innbyggere og ansatte. Men noen har funnet gode grep som virker.

Mari Forberg Jøndahl (assisterende programleder) og Marianne Braaten (innleid programleder) i program Nye Altinn.

Sammenhengende tjenester og kunsten å jobbe smidig

Innovasjon og digitalisering

Én blir pappa, en annen mister mamma, og en skal endelig realisere den geniale forretningsidéen, og tar sats. Men det som er én kritisk øvelse for brukeren, lander for ofte i en offentlig stafett med mange etapper og svake vekslinger mellom etatene.

Bernt Reitan Jenssen med en rød buss i bakgrunnen

Ruter-lederens beste endringstips

Ledelse

I løpet av et langt topplederliv, har endring vært det eneste konstante for Ruter-lederen. Nå deler han hvilke prinsipper som har hjulpet ham å holde stø kurs i skiftende tider.
To eldre menn på kafe.

Ikkje gløym det sosiale livet som pensjonist

Samfunns- og tjenesteutvikling

Nordmenn er gode til å planleggje for korleis vi skal bu, sikre oss ein trygg økonomi og halde oss i fysisk aktivitet når vi blir eldre. Når det gjeld den sosiale delen av tilværet har vi ein veg å gå. Berre ein tredel av oss har tenkt på korleis vi skal halde oss sosialt aktive som pensjonistar.
Hendene til en kvinne sett ovenfra, og den ene hånden holder en rød rose. Det er sort rundt og det vi ser av blusen/klærne er også sort.

Vil gjøre det tryggere å dø hjemme

Samfunns- og tjenesteutvikling

En del mennesker ønsker å dø i eget hjem. Nå er det laget modeller som kan hjelpe kommunene for å legge til rette for at dette kan skje på en verdig måte.
Sosiale medier, mobil, ikoner

Meta begynner KI-trening på brukernes bilder og innlegg

Samfunns- og tjenesteutvikling

Meta starter med trening av KI-tjenesten sin på bilder og innlegg fra Facebook- og Instagrambrukere i EØS i slutten av mai 2025. Her finner du litt informasjon om hva dette innebærer, hva du eventuelt kan gjøre og siste status.
Kontorlandskap, tett med personer

Kontorstøy dreper produktivitet og trivsel

Ledelse

Mange ledere er overbevist om at man øker produktiviteten og fremmer samarbeid ved å ha ansatte samlet på kontorene. Men spør du de ansatte, mener mange at støy i det åpne kontorlandskapet er forstyrrende og hemmer konsentrasjonen.
Bilde av Anne Gry Skonnord. Kortklipt hår, blå øyne

Biblioteket som hjertet på campus: – Vi må vise at vi bryr oss

Samfunns- og tjenesteutvikling

Anne-Gry Skonnord, seksjonsleder ved Universitetsbiblioteket i Oslo, brenner for å gjøre biblioteket til mer enn bare et sted for bøker. Hun leder arbeidet med læringsmiljø og brukermøter i HumSam-biblioteket, og forteller hvordan biblioteket stadig tilpasses studentenes behov – både faglig, sosialt og menneskelig.

eldre på digital festival i drammen

Veileder du i digitale ferdigheter? Nye og oppdaterte ressurser lansert

Inkludering

Kompetansebanken har lansert ny ressurspakke om digital veiledning i biblioteket og nettstedet Digidel.no er nylig oppdatert med nye ressurser. Samtidig er det publisert en rapport som viser at folkebibliotekene er den vanligste plasseringen av kommunale veiledningstilbud for å redusere digitalt utenforskap.

Digital lommebok, helsepersonell, skjerm med informasjon

Digital lommebok på plass i 2030

Innovasjon og digitalisering

Tenk deg at du kunne samle de viktigste dataene om deg i én app, og med full kontroll på hva og hvem du ville dele informasjon med: Identiteten din, førerkortet, helseattester, resepter, billetter og andre bevis – trygt lagret og alltid tilgjengelig. En digital «identitetslommebok» som du også kan betale med.
En kvinnelig lege får hjelp til å tolke CT-bilder av en KI-modell.

KI kan bli helsevesenets egen medisin

Innovasjon og digitalisering

KI har blitt et verktøy som stadig flere bruker til å lage både tekst og bilder. Men KI kan også hjelpe et presset helsevesen.
Gjennom forskning ønsker Norges Handelshøyskole å identifisere muligheter for verdiskaping som både styrker arbeidslivet og forbedrer livskvaliteten for eldre mennesker. Foto: Helge Skodvin

Norges Handelshøyskole leter etter det grå gullet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Samarbeid om kunnskap som bidrar til langsiktig og bærekraftig utvikling står sentralt for Norges handelshøyskole (NHH). Nå er de signert som samarbeidspartner med Senteret for et aldersvennlig Norge.
Fra venstre: Kristin Weidemann Wieland, Liv Dingsør og Geir B. Aga.

KS blir eier i Digital Norway: – Vi skal være ambisiøse

Innovasjon og digitalisering

Kommunal sektor skal bruke mindre tid på byråkrati og mer tid på gode brukertjenester. – Da spiller digitalisering en avgjørende rolle, sier administrerende direktør i KS, Geir B. Aga.
Gry Merete Stemland Hjemaas, Kathrine Windsrygg, Roy Vidar Værang, Wenche

Bodø vant årets Kommuneruspris for prosjektet OpiNor

Samfunns- og tjenesteutvikling

Prosjektet er et samhandlingsprosjekt mellom Bodø kommune og Nordlandssykehuset, hvor personer med opioidavhengighet får helhetlige og tilpassede tjenester fra et tverrfaglig team på ett og samme sted.
Kvinne med blå øyne og langt rødt hår, smiler

Klarspråk i ein kaotisk kvardag: Tillit, empati og digitale utfordringar

Kommunikasjon og klart språk

– Kva betyr klarspråk i den digitale kvardagen vår? spør Torunn Reksten i opninga 03.04 av Klarspråk 2025 i Bergen. Med humor, varme og fagleg tyngde løfta ho fram både personlege erfaringar, internasjonale perspektiv og behovet for eit språk som gir meining – og myndiggjering.

Sort-hvitt bilde av mann med hestehale

– Vi må skryte og stele meir! Knut Lindland vil ha slutt på digitalt siloarbeid og særkommunale løysingar

Innovasjon og digitalisering

Knut Lindland, fylkesdirektør for innovasjon og organisasjonsutvikling i Agder fylkeskommune, slo fast ein bodskap som fekk salen til å smile – og tenkje: Vi må bli flinkare til å dele dei gode løysingane, skryte av kvarandre og stjele det som allereie fungerer. I eit inspirerande og fargerikt innlegg på Klarspråk 2025 peika han på kultur, struktur og samarbeid som nøklane til betre og meir likeverdige digitale tenester.

Middelaldrende mann med mørkt blondt hår, skjedd og briller

Klarspråk og kunstig intelligens – en ny tid for norske språkmodeller

Kommunikasjon og klart språk

Med humor, innsikt og stort engasjement tok Hans Christian Farsethås publikum med inn i det fascinerende landskapet der kunstig intelligens og klarspråk møtes. På Klarspråk 2025-konferansen i Bergen ga han et interessant innblikk i statusen for norske språkmodeller – og hvorfor de er viktige for framtidens forvaltning.

Kvinne med blå øyne og langt lyst hår

Redd Kåre – klarspråk som redder mer enn bare kommunikasjon

Kommunikasjon og klart språk

Et brev til 50 000 kunder i 2014 førte til telefonstorm hos KLP. Ingen forstod innholdet – og dermed startet jakten på et klarere språk. I dag er «Redd Kåre» både et verktøy, et prinsipp og en del av bedriftskulturen.

Ung mann med langt hår og skjegg som er rødt.

Universell utforming: Bra for brukerne – lønnsomt for samfunnet

Inkludering

På Klarspråk 2025 i Bergen tok seniorrådgiver Sigbjørn Råsberg fra UU-tilsynet scenen for andre år på rad. Med humor, innsikt og tydelige eksempler viste han hvordan universell utforming av digitale løsninger ikke bare handler om inkludering – det handler også om gevinst.

Middeladrende mann med halvlangt hår, gul bakgrunn.

Språkrydding med glimt i øyet: Hva NAV lærte av sin egen søppelbøtte

Kommunikasjon og klart språk

NAV har fått kritikk for tungt og uklart språk. I podkasten På godt NAVsk kastet de vanskelige ord i «søpla» – og fant ut hvor utfordrende det faktisk er å gjøre språket enklere. På Klarspråk 2025-konferansen tok Asle Stalleland oss med bak kulissene på prosjektet som ble både lærerrikt og lattervekkende.

Middelaldrende mann med brune øyne

Har NAV følelser? Empati som nøkkel i møte med brukerne

Kommunikasjon og klart språk

NAVs kontaktsentre mottar over fem millioner henvendelser i året. Hvordan møter man mennesker i sårbare situasjoner – samtidig som man formidler regler og vedtak? På Klarspråk 2025 fortalte Kjetil Fosse fra NAV hvordan empatisk kommunikasjon gjør arbeidsdagen lettere for veilederne – og opplevelsen bedre for brukerne.

Middelaldrende, skallet og smilende mann

Klart språk for gutta på vippen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Korleis når ein fram til ungdommar som har mista motivasjonen og slit med skule og kvardag? Omar Mekki, tidlegare leiar for Guttas Campus, viste korleis klart språk, tydelege forventningar og mykje varme kan gi ungdommar ein ny start – og faktisk få dei til å tru på seg sjølve.

Middelaldrende kvinne med briller, brunt hår, rødbrun jakke. Hun smiler.

Felles løft for klarare språk i vestlandskommunane

Kommunikasjon og klart språk

Tolv små og store kommunar i Vestland samarbeider no tett for å utvikle klarspråklege og brukarvenlege nettsider. Mona Mekki frå Vaksdal kommune fortalde på Klarspråk 2025-konferansen korleis samarbeid på tvers av kommunegrenser gjev gevinstar – både i språk, struktur og samhald.

Ung kvinne med hodetelefoner, mørkt hår, mørk i huden.

Med hjartet i kvar samtale

Kundeservice

I møtet med alt frå rusavhengige til dresskledde menn med stresskoffert er Sarita Lavik sitt mål alltid det same: Å gjere vegen inn i det offentlege litt enklare. På Klarspråk 2025 fortalde ho om samtalestrukturar, tydelig språk – og kvifor det viktigaste verkemiddelet er å validere.

Ragnhild Jepsen i sin bispedrakt

Tryggleik i ord – når språket møter livet

Kommunikasjon og klart språk

Som biskop møter Ragnhild Jepsen menneske i livets ytterpunkt – i sorg, i glede, i død og i nytt liv. På Klarspråk 2025 delte ho innsikt om korleis språk kan gi nærleik, forståing og ikkje minst tryggleik. – Språket vårt er tillitskapital, sa ho.

To menn og to kvinner i en samtale på en scene

Klarspråk i kaos og kunstig intelligens: Kor går vi vidare?

Kommunikasjon og klart språk

På avslutninga av Klarspråk 2025-konferansen samla fire fagpersonar seg på scena for ein samtale om kvar klarspråket er på veg i ein digital og omskiftande kvardag. Med humor, alvor og ei god dose refleksjon diskuterte dei løgn, etikk, kunstig intelligens – og klarspråkets rolle i framtida.

Bildet viser Asmund Bertelsen. Brunt hår, brune øyne

Biblioteket som demokratiets drivhus

Samfunns- og tjenesteutvikling

Asmund Berthelsen fra Århusbibliotekene i Danmark ser biblioteket som mer enn et sted for bøker og informasjon. Det er en demokratisk arena, et tredje sted hvor samtale, deltakelse og fellesskap kan vokse fram. Han forteller hvordan danske biblioteker jobber systematisk med å styrke demokratisk selvtillit og skape rom for handling.

- Utfordringen med å ta på seg ledertrøya i dette arbeidet er at vi er et lite land. Derfor må vi alliere oss. Et styrket nordisk samarbeid innen KI vil kunne posisjonere regionen som en ledende aktør i Europa, sier Digdir-direktør, Frode Danielsen. Foto: Khan Le/Digdir

Får nasjonalt senter for kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

KI Norge opprettes nå som en nasjonal arena for innovativ og ansvarlig bruk av kunstig intelligens (KI) i offentlig sektor. – Initiativet er et viktig skritt for at Norge skal stå likt på startstreken med resten av EU i KI-utviklingen, sier direktør i Digdir, Frode Danielsen. KI Norge bli lagt til Digdir.
Ung kvinne med lyst hår smiler

Medlemstreff 14.05: Digitalt utenforskap og innsiktsarbeid i Skatteetaten

Medlemsmøte

Kjære medlemmer!
På dette frokostmøtet presenterer Ragnhild Elvestad fra Skatteetaten funn fra et prosjekt om digitalt sårbare brukere, basert på en internrevisjon som påpekte manglende oversikt over disse brukerne og uklare føringer for hvordan deres behov skal ivaretas.

Annonse