Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
– Det er alltid risiko for diskriminering ved bruk av KI, selv om vi gjør alt riktig. Men bevisstheten rundt og arbeidet mot diskriminering må inn i alle ledd av utforming og gjennomføring av KI-prosjekter, mener forsker. Illustrasjonsbildet er generert med DALL·E, et KI-system av OpenAI.

KI flaskes opp på gamle, kjønnskonservative data

Samfunns- og tjenesteutvikling

I en fersk rapport om kunstig intelligens i offentlig sektor mener likevel kun tre prosent av deltakerne at den nye teknologien gir økt risiko for diskriminering. Mangelen på bevissthet er alarmerende, mener en av forfatterne.

Gjengen bak DigiUng kunne juble over å ha mottatt Digitaliseringsprisen 2023. Foto: Khan Le/Digdir

DigiUng vant Digitaliseringsprisen

Innovasjon og digitalisering

Folkejuryen har talt! Digitaliseringsprisen 2023 går til DigiUng-prosjektet til Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse og Bufdir.

Helse- og omsorgsminister mottok rapporten om forskning i helseforetakene fra fagdirektør Bjørn Egil Vikse fra Helse Vest. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Forskning og innovasjon til pasientens beste

Innovasjon og digitalisering

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol mottok fredag 26. mai en rapport fra de regionale helseforetakene med nasjonale nøkkeltall og en omtale av de beste forsknings- og innovasjonsprosjektene i sykehusene i 2022. Dette er den tiende rapporten i sitt slag.

– I fremtidens kundesentre spiller teknologien og menneskene på lag for å levere god service, sier Bjarte Lyssand fra Customer Trends. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

– Dagens støttesystemer er ikke optimale

Kundeservice

CustomerTrends har i vår samarbeidet med NetNordic om gjennomføring av en undersøkelse blant medarbeidere i kundeservice. I rapporten er det noen spennende funn rundt teknologi, og medarbeidernes tanker rundt dette temaet. – For de aller fleste virksomheter handler det i 2023 om å finne den riktige balansen mellom mennesker og teknologi, sier Bjarte Lyssand, partner i CustomerTrends.

Mange har etter hvert blitt vant til å bruke mobilen til å betale gjennom kortene som er lagret digitalt. Den digitale lommeboken gjennom EU-prosjektet kan bli omfattende, med områder som reise, lommebøker for virksomheter, helseopplysninger, digitalt førerkort og studentdata. Illustrasjon: NOBID

Nå starter arbeidet for én felles digital lommebok i Europa

Innovasjon og digitalisering

Mange land i Europa tilbyr ulike løsninger for digital betaling, identifikasjon og andre funksjoner for digitale lommebøker. Nå kommer EU-loven og prosjektene som skal forene disse, under én paraply: EU Digital Wallet. Prosjektet som skal lage pilotløsningen for godkjenning av betaling ledes fra Norge.

Illustrasjon: fri.no

Guide: Gratis tiltak for ein lhbt-inkluderande kommune

Samfunns- og tjenesteutvikling

Denne guiden gjev deg ei oversikt over tiltak kommunen din kan setje i verk gratis, for å auke inkludering og likestilling når det kjem til seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk i din kommune.
Motiverte medarbeidere er dessuten mer lojale i forhold til organisasjonen. Indre motivasjon reduserer også de ansattes intensjon om å slutte i jobben sin. Foto: fauxels / Pexels

Slik får du sterkere relasjoner til dine medarbeidere

Ledelse

«Medarbeiderskap» er et begrep du nok kjenner til, men kanskje er du usikker på hva det egentlig betyr. Det handler om relasjonene til medarbeiderne dine, og medarbeiderne seg imellom. Hva kjennetegner egentlig en arbeidsplass der lederne har gode relasjoner til kolleger, partnere og kunder, og hvorfor er dette viktig?
− Det å invitere til medvirkning og samskaping kan virke tidkrevende og vanskelig å finne tid til, men det er en investering vel verdt å gjøre, fordi løsningene, tiltakene som kan komme ut av det blir bedre, sier Anne Berit Rafoss som leder arbeidet i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn. Illustrasjonsbilde: Centre for Ageing Better

Skaffer seg innsikt i innbyggernes behov og ønsker

Samfunns- og tjenesteutvikling

Denne våren jobber flere av medlemskommunene i Nettverk for aldersvennlige lokalsamfunn med ulike medvirkningsaktiviteter. Her er det flere lokale variasjoner til inspirasjon − alt fra spørreundersøkelser til telefonintervju.

Motivasjonen og metodene bak angrepene varierer, skriver Veronica J. Buer i Datatilsynet

#5 Pølser og personvernpolitikk: Med personvern i skolesekken

Innovasjon og digitalisering

Personvern bør være digitaliserings-ABC. Men hvem styrer egentlig den digitale utviklingen i norsk skole – er det politikerne, staten, kommunen – eller kanskje de store teknologiselskapene? Intet mindre enn vår viktigste ressurs – våre barn – står på spill i en episode som diskuterer skole og personvernpolitikk.

Foto: Ahmad Farooq / Flicr

Bruk av kunstig intelligens haster mer enn regulering

Innovasjon og digitalisering

Hvordan virksomheter i privat og offentlig sektor kan ta i bruk kunstig intelligens, bør være en øvelse i alle ledergrupper og i alle styrer i løpet av 2023, skriver Per Morten Hoff, tidligere generalsekretær i IKT -Norge i en kronikk i Aftenposten.
Ove Nyland, avdelingsdirektør i divisjon brukerdialog i Skatteetaten. FOTO: Baard Brinchmann Loevvig

Det har vært hektisk for Skatteetaten den siste tiden

Kundeservice

Mange kunne nok kjenne på stresset når fristen nærmet seg for å levere inn årets skattemelding, og det oppsto også noen utfordringer på hjemmesiden til Skatteetaten, som gjorde til at pågangen ble ekstra stor. – Det var krevende, men vi har gode systemer for å håndtere slike situasjoner, forteller Avdelingsdirektør Ove Nyland i divisjon brukerdialog i Skatteetaten.
Foto: KS

Barna først!

Samfunns- og tjenesteutvikling

- Vi er opptatt av å gi barn og unge best mulig utgangspunkt for å mestre hverdagen og voksenlivet, sier kommunedirektør i Gausdal, Rannveig Mogren.

– Om man forsøker å være inkluderende uten å være bevisst på ordvalget, kan teksten bli vag, uklar og snirklete, kanskje litt prega av berøringsangst, sier språkdirektør Åse Wetås. Foto: Oda Hveem

Ord som inkluderer

Kommunikasjon og klart språk

Hva kjennetegner språk som skaper innenforskap istedenfor utenforskap? Hvordan snakker vi med og om mennesker slik at de føler seg sett og tatt på alvor? Inkluderende språk er tema i episode 22 av språkpodkasten «På godt NAVsk».

Sykehuspartner vant prisen for beste kundeservice Offentlig i hard konkurranse med Statens vegvesen og Skatteetaten. Foto: Torbjørn Vinje

Beste kundeservice Offentlig: Sykehuspartner

Kundeservice

Sykehuspartner fikk prisen for beste kundeservice i klassen Offentlig under Kundeservicedagene 2023. Kåringen baserer seg på kundenes egne tilbakemeldinger på kundeservice og kundesentre i Norge.

Illustrasjon: Klipp fra Marita Skjuves presentasjon under Kundeservicedagene 2023. Hun er forsker i SINTEF.

Podcast: Chatbots som venner og kjærester – er dette fremtiden for digitale agenter?

Mange har nok tenkt at "chatbots suger". Inntrykket fra det første møtet med digitale agenter, henger nok igjen hos mange, men i dag er teknologien langt på vei bedre enn sitt rykte. Faktisk er den blitt såpass god at det er mulig å knytte vennskapelige – og romantiske – forhold med chatboter. Så, hvordan ser fremtiden til digitale medarbeidere ut?

Etter å ha sett vår video er det  mange som for første gang tørr å gi inn og fylle ut skattemeldingen, forteller Mohammed. Foto: Klipp fra video.

Podcast: Digitalt utenforskap – Hvordan får vi flere innenfor?

Digital inkludering

Digitalisering har blitt en stadig mer integrert del av samfunnet vårt, men den økte bruken av digitale teknologier har også ført til større forskjeller og oppsving av følelsen ensomhet, spesielt blant eldre, unge og innvandrere. Digitaliseringen krever ferdigheter som tidligere ikke var nødvendige.

Aina Lemoen Lunde, divisjondirektør i DNB, kåret til Årets foredragsholder av ANFO, har fått Medieforums hederspris og har skrevet boken Suksess med egne medier. Foto: Stig B. Fiksdal

Kunnskap, makt og bedre kommunikasjon

Kommunikasjon og klart språk

Vet du hva innsiktsbasert markedsføring er? Å finne ut av det kan være en god oppskrift på mer velfundert kommunikasjonsarbeid.
Norge og NA, Ulf Andersen

Norge og NAV i årene framover

Samfunns- og tjenesteutvikling

Statistikksjef i NAV, Ulf Andersen, forteller om velferdsstatens og arbeidslivets utfordringer og muligheter i årene framover, med bakgrunn i NAVs omverdensanalyse.

Omstilling: Større og mindre omstillinger kan påvirke ansattes helse, jobbengasjement og produktivitet. Foto: Arbeidstilsynet

Kloke grep i omstilling på arbeidsplassen

Samfunns- og tjenesteutvikling

Nærmere hver tredje ansatt i Norge sier de har vært gjennom større endringer på jobben de siste tre årene. Endring er ofte positivt, men omstilling kan også skape usikkerhet som går utover helse og produktivitet.

Ved å gi støtten folk trenger for å tilpasse seg på en god måte, kan din organisasjon navigere i tider med endring. Foto:  Chris Lawton / Unsplash

Syv vanlige reaksjoner på endring og hvordan man responderer på dem

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mennesker har mye følelser og antatte begrensninger rundt endring. En måte å løse dette på er å be folk to og to om å gå gjennom en øvelse hvor de i hemmelighet gjør endringer på sitt utseende og deretter la makkeren deres se om de kan identifisere alle endringene de gjorde. Først lar du dem gjøre fem endringer. I andre runde, får du dem til å gjøre ti endringer til.
I mars 2023 delte Kommunal- og distriktsdepartementet ut Klarspråkprisen for staten til Miljødirektoratet. Assisterende kommunikasjonsdirektør Guri Sandvik er en av de som blir intervjuet i artikkelen. Hun kommer til Service- og tjenestekonferansen 2023. Foto: Geir Mogen

Offentlig forvaltning: Hvor kommer det vanskelige språket fra?

Kommunikasjon og klart språk

Vanskelig lovspråk og interne misforståelser i forvaltninga siver ut i tekster ment for publikum. Jurist Jon Christian Fløysvik Nordrum snakker om hvorfor det skjer, mens Miljødirektoratet viser hvordan det kan unngås.

Veronica Jarnskjold Buer, direktør for teknologi, analyse og sikkerhet, Datatilsynet

Nye sandkasseprosjekt ser på politiroBOTar og ansiktsgjenkjenning

Innovasjon og digitalisering

Politipatruljer på nett i form av digitale roBOTar som skal avdekke mulege overgrep mot barn. Og ein ny type ansiktsgjenkjenning som skal vere meir personvernvenleg enn eksisterande biometri-metodar. Det er overskriftene til to nye prosjekt plukka ut for Datatilsynets KI-sandkasse.

Skatteetaten er ikkje aleine om å bryta språklova i digitale løysingar, dessverre. Og dei er slettes ikkje dårlegast i klassa, skriver Åse Wetas, direktør i Språkrådet. Foto: Oda Hveem

Tospråkleg frå start: Om små barn og robotar

Kommunikasjon og klart språk

Det var den tida på året igjen. Vårjamdøgn blåste bort i snødrevet, klokka og forventningane til folk gjorde eit utolmodig byks mot sommar – og så kom skattemeldinga. Ho er eit sikrare vårteikn enn varmegrader og krokus. Våren var kald i Oslo-området i år.

Barn og unge lever livene sine like mye i skyen som på bakken. Skal vi støtte dem i oppveksten, må vi være tilstede både analogt og digitalt, sier DigiUng-prosjektleder Adélie Dorseuil. Foto: Helsedirektoratet

For en enklere digital ungdomshverdag

Innovasjon og digitalisering

Hvordan skal det offentlige klare å nå fram til ungdommen i en tid der mediebildet er sterkt fragmentert og konkurransen om å treffe målgruppen foregår 24/7 i et utall av kanaler?
Illustrasjon: Brønnøysundregistrene

Vi kan oppfylle frivillighetens behov

Innovasjon og digitalisering

Nå skal regjeringen forsterke og utvide arbeidet med Frivillighetsregisteret, skriver Arnt Kristiansen, fagdirektør i Brønnøysundregistrene. Samtidig jobber de for å gjøre det enda enklere for frivillige organisasjoner – og har fått foreløpig tilsagn om rundt sju millioner kroner friske midler til dette arbeidet!
Prosessmodell for å håndtere nye muligheter undervei. Illustrasjon: Lars von Marion

Dynamisk nyttestyring - carpe diem!

Innovasjon og digitalisering

Gjennom Stimulab-prosjektet "Tverrsektoriell styring og utvikling av sammenhengende tjenester – hvordan lykkes vi" har jeg selv, Adrian Michalak-Paulsen og Hege Hagevik Bogen fått boltre oss i å finne ut av hvordan justeringer i styring, metodebruk og ledelsesprosesser kan bidra til store, statlige tiltak og utviklingsprogrammer kan bli bedre til å innovere og bidra til nødvendig digital transformasjon.
ren Mari Luther, leder yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, stiller på spor D: Hvordan utvikle en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste? Foto: Fagforbundet

Service- og tjenestekonferansen 2023: Påmeldingen åpner 3. mai

X Meeting Point, 18.-20.10

- Hvordan ligger det an med årets Service- og tjenestekonferanse, Torbjørn? Er dere i rute? - Ja, i år byr vi på det mest omfattende programmet noensinne, både faglig og sosialt, svarer Torbjørn Vinje, som alltid en entusiastisk programgeneral. 

Fordi det er grunn til å tro at KI både kan bli ekstremt mektig og ekstremt vanskelig å kontrollere, kan KI bli ekstremt farlig, skriver Ainar Miyata. Foto: cottonbro studio / Pexels

Derfor frykter forskere kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens kan komme til å ødelegge menneskeheten, mener mange forskere. Her er et forsøk på å forklare hvorfor, skriver Ainar Miyata, filosof og stipendiat, Senter for profesjonsstudier, Oslo Met i Aftenposten.

Foto: Nasjonal  kommunikasjonsmyndighet

43 prosent bekymret for bruk av kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

43 prosent av de spurte svarer i en undersøkelse at de er bekymret eller svært bekymret for hvordan fremtiden påvirkes av kunstig intelligens. 25 prosent er ikke bekymret i det hele tatt.

Annonse