På Digitaliseringskonferansen i juni forklarte riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kvifor digitalisering gjeld oss alle, i ei tid med aukande økonomiske utfordringar:

«Vi er så heldige at stadig fleire av oss opplever å bli eldre. Mykje eldre. Det betyr auka utbetalingar til pensjonar, til helsetenester og til omsorg. Samtidig vil oljeinntektene bli mindre. For å klara denne utfordringa, må me skaffa ca. 5 milliardar kroner ekstra kvart år framover. Det kan vi få til ved å kutte betydeleg i det offentlege tenestetilbodet eller dobla eigenbetalinga. Vi kan auka skattane med omtrent ein firedel. Eller me kan arbeida rundt ein time ekstra kvar dag. Det er ganske få som heiar på slike endringar, naturleg nok. Den gode nyheita er at vi også kan få meir utav kvar krone og auke produktivitet i offentleg verksemd, ikkje minst gjennom ei betydeleg og målretta digitalisering. Problemet er ikkje at vi digitaliserer for mykje, men at vi ikkje utnyttar moglegheitene digitaliseringa gir oss godt nok.»

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

 

Digitalisering sparar samfunnet for milliardar – vi har ikkje råd til å la vere

I Noreg har vi mange digitale tenester i verdsklasse. Berre tenk på Skattemeldinga, ID-porten og Altinn. Digital eigedomshandel sparer samfunnet for 13 milliardar over ti år. Og tenk på tid og pengar spart ved at vi kan selje ein bil digitalt, eller få godkjent ein lånesøknad på minutt.

Les mer.

Kilde: digdir.no