Av kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum, Skatteetaten


 

I høst kobler Skatteetaten seg av Facebook. Det skjer 13 år etter at Skatteetaten logget seg på for første gang. I 2011 brukte mer enn halvparten av befolkningen i Norge Facebook daglig. Facebook nådde toppen i Norge 2017, da hele 78 prosent var innom sosiale medier-giganten daglig. Fra 2019 har bruken av Facebook imidlertid sunket år for år, særlig blant de unge har nedgangen vært dramatisk, ifølge Kantar Media. Blant de eldste er Facebook vel og merke fortsatt den største mediekanalen målt i daglig bruk. 

Vi snakker derfor fortsatt om en betydelig kanal, og Facebook har vært en nyttig og effektiv kanal for Skatteetatens dialog med folk og næringsliv. På tross av det, stenger vi våre Facebook-sider. Hvorfor gjør vi det?

Det skjer etter en grundig vurdering der ulike hensyn, fordeler og ulemper er veid opp mot hverandre. Hensynet til ditt personvern har veid tyngst – i tråd med Datatilsynets anbefalinger. Vår tilstedeværelse på Facebook har i stor grad handlet om å hjelpe brukere med private spørsmål. Mange andre virksomheter er der for å nå andre mål. Det vil helt sikkert påvirke personvernvurderingene deres. Dette er kun vår vurdering, andre må gjøre seg opp sin egen mening.

Betalte kampanjer sluttet vi med allerede i 2023. Nå stenger vi også for spørsmål, svar og publisering av poster for både privatpersoner og bedrifter. Vår beslutning omfatter alle Meta-kanaler, det vil si Facebook, Messenger, Instagram og WhatsApp. 

Skatteetaten har flere egne kanaler der vi når svært mange. De to viktigste kanalene er vår veiledning via telefon og henvendelser via skatteetaten.no.I 2023 fikk Skatteetaten 2,5 millioner henvendelser fra folk og bedrifter på telefon til våre veiledere. Det ble registrert 3,3 millioner unike pålogginger på Min side på Skatteetaten.no. Til sammen hadde Skatteetaten.no over 20 millioner besøkende i fjor. Vi mottok 1,1 millioner skriftlige henvendelser, mens 610.000 benyttet vår chatrobot i fjor. Til sammenligning var det rundt 4500 svar som ble gitt via Facebook. Selv om flere selvsagt kan ha lest disse innleggene på Facebook, er det slik at de aller fleste kan få svar gjennom de andre kanalene våre.

Dessuten er redaktørstyrte norske medier en svært viktig kanal for Skatteetaten. Nær sagt daglig er Skatteetaten til stede i større og mindre medier og veileder om rettigheter og plikter knyttet til skatt, avgifter og Folkeregisteret.  Skatteetaten skal fortsatt være til stede i mange kanaler. Målet er at du skal finne oss når du trenger det.

Kilde: skatteetaten.no