Boken kan leses digitalt både på bokmål og nynorsk.

Forord: Sammen om å inkludere alle i den digitale hverdagen

Digital rettferdighet for alle aldre var hovedtemaet for FNs internasjonale dag for eldre i 2021. Eldre mennesker har rett på god helse og livskvalitet. Temaet er omtalt i FNs bærekraftsmål nummer tre.

Ny teknologi skaper nye muligheter for kommunikasjon og deltakelse. Samtidig kan det bidra til å stenge mennesker ute fra fellesskapet. Digitalt utenforskap har etter hvert blitt en samfunnsutfordring som må tas på alvor. Etter to år med pandemi har bruk av digitale løsninger eskalert. Stadig flere offentlige tjenester blir digitalisert. Dette gjelder også tjenester man som innbygger er avhengig av å benytte seg av.

Med prosjektstøtte fra Helsedirektoratet har Kakadu og Ryfylke IKS gått sammen om å opparbeide innsikt i hvordan vi kan heve og kvalitetssikre digital opplæring av eldre.

Samarbeidet danner grunnlaget for en løsning som hever digital kompetanse i befolkningen. Gjennom arbeidet med dette prosjektet har det vært høy grad av vilje til involvering fra personer, organisasjoner og bedrifter som ønsker å bidra til å løse utfordringen. Kakadus visjon er at alle, gammel som ung, skal kunne delta i dagens digitale hverdag. Det handler om å ha kontroll i eget liv, og å henge med i samfunnsutviklingen.

Gjennom prosjektet har vi samlet nødvendig innsikt fra personer med førstehåndskunnskap om reelle utfordringer. Vi har jobbet aktivt med brukermedvirkning. To grupper har vært i fokus: Seniorer med digitale utfordringer, og ansatte i førstelinje hos kommunene som skal bistå innbyggerne knyttet til de offentlige tjenestene. Møtene med disse personene og deres erfaringer har gitt et nyttig og konkret kunnskapsgrunnlag for det videre arbeidet.

Arbeidet med prosjektet har vært fruktbart takket være et godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Mange ulike aktører har bidratt til framdrift og innsikt.

Boken kan leses digitalt både på bokmål og nynorsk.