Av: Torbjørn Vinje, daglig leder, Forum for offentlig service


 

Både Forsvarskommisjonens utredning og Totalberedskapskommisjonens utredning har betydning for beredskapsarbeidet i kommunal sektor, men på forskjellige måter.

Forsvarskommisjonen: Styrking av sivilt-militært samarbeid

Forsvarskommisjonens utredning er rettet mot Forsvaret og har som formål å vurdere Forsvarets struktur, oppgaver og ressurser. Selv om denne utredningen primært angår forsvarssektoren, kan den også få implikasjoner for kommunal beredskap. Kommuner kan være berørt av eventuelle endringer i Forsvarets kapasiteter og planer for samarbeid med kommunene i krise- og beredskapssituasjoner. Kommuner kan bli pålagt nye ansvarsområder eller få tilgang til ressurser fra Forsvaret, noe som kan ha innvirkning på kommunenes beredskapsarbeid.

En av kommisjonens anbefalinger er  styrkeing av sivilt-militært samarbeid og totalforsvaret, med bedre håndtering av sammensatte trusler og en revitalisering av totalforsvaret.

Totalberedskapskommisjonens utredning mer direkte relevant

Totalberedskapskommisjonens utredning er derimot spesifikt rettet mot totalforsvaret og samfunnssikkerheten som helhet. Utredningen har som formål å vurdere beredskapen og evnen til å håndtere ulike kriser og trusler, både militære og sivile. Denne utredningen er mer direkte relevant for kommunal sektor, da den adresserer beredskapen på et bredere samfunnsnivå og inkluderer alle sektorer, inkludert kommunene.

Utredningen fra Totalberedskapskommisjonen kan ha flere konkrete implikasjoner for beredskapsarbeidet i kommunal sektor. Den kan føre til endringer i lover, forskrifter og retningslinjer som kommunene må forholde seg til. Kommunene kan bli pålagt nye plikter og ansvarsområder innen beredskap, og det kan være behov for å styrke samarbeidet mellom kommunene og andre aktører på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Utredningen kan også gi anbefalinger og veiledning om hvordan kommunene bør organisere og styrke sin beredskap, samt identifisere områder der det er behov for forbedringer.

– Regjeringen prioriterer samfunnssikkerhet, beredskap og totalforsvar høyt. Vi må sikre at ressursene våre benyttes på den beste mulige måten, og at vi er rigget for de mange ulike utfordringene vi som samfunn står ovenfor, både nå og i fremtiden, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), da hun 5. juni mottok rapporten fra kommisjonens leder, tidligere forsvarssjef Harald Sunde. 

Totalberedskapskommisjonens rapport vil i løpet av kort tid bli sendt på offentlig høring, i likhet med Forsvarskommisjonens rapport.

– En høringsrunde er viktig for å sikre alle som ønsker det mulighet til å komme med innspill til rapportene og til myndighetenes oppfølging av dem, sier Mehl.

Bredt kunnskapsgrunnlag

De to rapportene inngår i et bredt kunnskapsgrunnlag for det videre arbeidet med å videreutvikle og styrke samfunnssikkerheten, beredskapen og nasjonal sikkerhet i Norge. 

I sum kan begge utredningene ha betydning for beredskapsarbeidet i kommunal sektor ved å påvirke strukturen, ressursene, ansvarsfordelingen og samarbeidet mellom ulike aktører. Det er viktig for kommunene å følge med på anbefalinger og endringer som kommer fra disse utredningene, slik at de kan tilpasse sitt beredskapsarbeid og bidra effektivt til totalforsvaret og samfunnssikkerheten.

Styrk kompetansen din på Service- og tjenestekonfeansen 2023

Beredskap, sikkerhet og krisekommunikasjon ett av sporene på Service- og tjenestekonferansen 2023, så her har du muligheten til å styrke kompetansen din. Etter de tre innleggene blir det en sofaprat der også deltakerne inviteres til å stille spørsmål.

Bente Skattør er senior IKT-rådgiver ved Oslo politidistrikt, og du møter henne på spor E
Bente Skattør er senior IKT-rådgiver ved Oslo politidistrikt, og du møter henne på spor E. Foto: Privat

Teknologiens rolle innen forebygging og i krisesituasjoner: Hva brukes og hva kommer?

Det meste politiet gjør har sammenheng med beredskap, sikkerhet og trygghet for innbyggerne. Bente Skattør er IKT-rådgiver ved Oslo politidistrikt. Hun gir et innblikk i avanserte teknologiske løsninger som er i bruk i dag, og hva vi kan vente oss framover.

Bente er den som gir IT-rådene til politimesteren i Oslo. Hun har lang erfaring som prosjekt-/programleder i Norge i tillegg til Nordiske og globale prosjekter. Dette innebærer innovasjon, automatisering, endringer, forbedringer med høy risiko og kompleksitet.

 

Ketil Matvik Foldal i et intervju med TV2 i 2022.
Ketil Matvik Foldal i et intervju med TV2 i 2022.

Beredskap og krisehåndtering

Kommunen har ansvar for å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet. Her får du et innlegg om hvordan de jobber systematisk for et trygt samfunn for alle innbyggerne våre. Ketil Matvik Foldal er fagsjef for beredskap i Lillestrøm kommune, og er innom tema som blant annet risiko- og sårbarhetsanalyse, beredskapsplanverk og hvem gjør hva i en krise.

Ketil har tidligere vært fylkesberedskapssjef i Møre og Romsdal, og plan- og utviklingssjef i Sørum kommune. 

Han var sekretær for utvalget som gikk gjennom skredulykka i Ålesund i 2008, og medlem i Gjerdrumutvalet som i 2022 leverte NOUen "På trygg grunn – bedre håndtering av kvikkleirerisiko". 

Intervju med Ketil på TV2.no: Dette anbefaler myndighetene at du har i beredskap hjemme

Astrid Elisabeth Jørgensborg leder veiledningstorget i Eigersund kommune, og har mye erfaring innen blant annet krisekommunikasjon. Foto: Privat
Astrid Elisabeth Jørgensborg leder veiledningstorget i Eigersund kommune, og har mye erfaring innen blant annet krisekommunikasjon. Foto: Privat

Krisekommunikasjon - er det så nøye?

Astrid Elisabeth Jørgensborg leder Veiledningstorget i Eigersund kommune, og hennes innlegg fokuserer på god informasjon i de rette kanalene når kriser oppstår. 

Astrid Elisabeth har blant annet jobbet som beredskapskoordinator i Rogaland, og prosjektleder for brannforebygging for risikoutsatte grupper i Stavanger.