Forfattere (artikkel i hrmagasinet.no): Elin Ørjasæter, dosent Høyskolen Kristiania, Christine Colling Westerbø Berthelsen, masterstudent UiO, Eline Vøybu, masterstudent Høyskolen Kristiania


 

For adgangen til endringer innenfor et løpende arbeidsforhold er særlig styringsretten sentral. Det vil si den rettslige adgangen arbeidsgiver har til å «organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet» og som er stadfestet og utviklet gjennom Høyesterettsdommer og andre rettskilder.

Krav om endringsoppsigelse

Der hvor endringer i arbeidsforholdet går ut over styringsretten, altså at innholdet i stillingen endres vesentlig, kreves en endringsoppsigelse. Dette innebærer en oppsigelse av eksisterende stilling, og tilbud av en ny stilling. Dermed vil arbeidstaker ha mulighet til å kreve forhandlinger, slik man alltid har rett til etter en oppsigelse, og også mulighet til å saksøke arbeidsgiver for usaklig oppsigelse.

For å kunne gjennomføre endringsprosesser på lovlig vis, er det derfor avgjørende å ha forståelse for hvor styringsrettens grenser formodes å befinne seg. Hva som er innenfor og hva som er utenfor styringsretten vil, satt på spissen, bare kunne avgjøres i en rettssak. En arbeidsgiver som går ut over styringsrettens grenser uten å gå veien om endringsoppsigelse, vil kunne saksøkes for faktisk oppsigelse.

Les mer.

Kilde: hrmagasinet.no