Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway.

Seks teknologier og temaer som vil prege 2024

Innovasjon og digitalisering

– Men skal du virkelig lykkes med disse teknologiene, er det langt mer enn tekniske ferdigheter som må til, sier Liv Dingsør i Digital Norway.
Erfaringen fra Stimulab er tydelig, skriver Anne Kristine Hanevold og Sigrid Grønland Hoel: Styringsgruppens rolle, tankesett, arbeidsform og organisering er annerledes enn det mange er vant til i offentlig sektor. Foto: Digdir

Komplekse utfordringer krever endring i styringsgruppene

Innovasjon og digitalisering

Styringsgruppens rolle, men også egenskapene og tankesettet til medlemmene i styringsgruppen, er og bør være annerledes i komplekse samarbeidsprosjekter. Erfaringer fra spydspissene på innovasjon i offentlig sektor, Stimulab-prosjektene, viser at det er måten styringsgruppene jobber på som er suksessfaktoren.

kvinne ler med pc på fanget i sofaen hodetlf

Fleksibelt arbeidsliv er mer enn hjemmekontor

Ledelse

Spørsmålet om hvordan vi tilrettelegger for et arbeidsliv som er best mulig for den enkelte arbeidstaker, er et viktig samfunnstema, skriver Margrete Tagholdt.
Personalet på XMP

Bak kulissene!

Service- og tjenestekonferansen

Service- og tjenestekonferansen 2023 er historie, og planleggingen av konferansen i 2024 er i gang. Men hva skjer "bak kulissene" for å klare å gjennomføre en stor konferanse for en liten forening? Få et lite innblikk i "FOS-førstelinjen"....

Kine Søyland, Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen. Foto: NorgesGruppen

Hva vil prege kundeservice i 2024? Ekspertene svarer

Kundeservice

I en serie intervjuer med toppledere fra noen av landets fremste selskaper, avslører bransjeeksperter sine innsikter og forutsigelser om de nye trendene som vil forme kundeservice i 2024.
KarianneOldernesTung_nærbilde1000x650_ap

Store ambisjoner for det nye digitaliserings- og forvaltningsdepartementet

Innovasjon og digitalisering

For første gang på snart 20 år, får Norge et splitter nytt departement fra 1. januar 2024: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Karianne Tung fra Arbeiderpartiet ble utnevnt til statsråd i oktober, men får nå sitt eget departement. Hennes ambisjon er å styrke både næringsliv og offentlige tjenester.

Foto: Brønnøysundregistrene

Tilliten til AS Norge starter i Brønnøysundregistrene

Samfunns- og tjenesteutvikling

Under pandemien fikk Brønnøysundregistrene helt nye oppgaver. Da var det en stor fordel at de allerede hadde god orden i informasjonsforvaltning og begreper. – Dermed kunne vi levere raskt, men også riktig, sier Marit Holm Torseth, seniorrådgiver i informasjonsforvaltninga.
Mor med barn på fanget sitter ved et skrivebord med en pc

Husbanken er i gang med pilotprosjekt for digital klage

Innovasjon og digitalisering

Nå har Husbanken åpnet opp for digital klage for en rekke pilotkommuner. I Arendal, Gamle Oslo, Bergen, Trondheim, Fredrikstad, Skien og Drammen kan søkere klage digitalt på avslaget for bostøtte.

Elisabeth Huse er kommunikasjonssjef i Rogaland fylkeskommune. Foto: Elisabeth Tønnesen / TV-aksjonen NRK

– Glem alt du tror du vet om fylkeskommunen

Kommunikasjon og klart språk

Elisabeth Huse er kommunikasjonssjef i Rogaland Fylkeskommune. Hun synes det er et privilegium å få jobbe med så mange av de fagfeltene som betyr noe for absolutt alle som bor i Norge.
Sliten helsearbeider sitter i sofa med hodet bakover og øynene igjen

Godt arbeidsmiljø – insentiv for å stå lenger i arbeid

Samfunns- og tjenesteutvikling

Arbeidsminister Tonje Brenna har gått hardt ut: arbeidslina skal vitaliserast, og pensjonsalderen skal opp. Men ministeren må ikkje gløyme at ho skal, og må, ha folk med seg. I fleire kvinnedominerte yrke er belastningane høg og avgangsalderen lag, skriv Ragnhild Lied, leiar av arbeidstakarorganisasjonen Unio i Dagens Perspektiv.
Gullbarrer. Foto: Pixabay / Pexels

Data er gull, men for hvem?

Innovasjon og digitalisering

Mye tyder på at 2024 blir året vi tok i bruk kunstig intelligens i virkelig stor skala. Om et års tid vil vi vite om vi egentlig var klare for det, skriver Anders Løvøy i Computerworld.

Digitalt ledsagerbevis på mobil.

Nå kan innbyggere ha ledsagerbeviset digitalt

Innovasjon og digitalisering

Med ledsagerbeviset kan du ha med deg ledsager på arrangementer uten ekstra kostnader. Nå tilbyr flere kommuner digitalt ledsagerbevis, slik at du alltid har det tilgjengelig på telefonen.
Det er mye spenstig arkitektur på møteplassen Deichman Bjørvika. Foto: Torbjørn Vinje

Halve befolkningen har benyttet et folkebibliotek det siste året

Samfunns- og tjenesteutvikling

I en undersøkelse gjennomført i desember 2023 svarer halvparten av de spurte at de har benyttet et folkebibliotek de siste 12 månedene. De som ikke benytter bibliotekets tjenester, begrunner dette med preferanser mer enn praktiske hensyn.

SAMARBEID: Fra venstre, Maj Britt Misfjord Walbø, rådgiver i KORUS midt, Arve Almvik, faglig rådgiver i NAPHA, Ragnhild Naas, rådgiver hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal og Rita Valkvæ, seksjonsleder i KORUS midt for Møre og Romsdal. (Foto: Anne Kristiansen Rønning, NAPHA)

Retten til et anstendig liv

Samfunns- og tjenesteutvikling

For å heve levealderen hos personer med rus- og psykiske helseutfordringer har kommunene Averøy, Aukra, Surnadal og Sunndal utviklet tiltak gjennom prosjektet MUST, som står for «Muligheter og Utfordringer i Samarbeid på Tvers».
Person som bruker nav.no på mobilen

Stadig flere får gjort det de skal på nav.no

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mye er gjort på nav.no de siste årene for å gjøre Norges største offentlige nettsted mer brukervennlig. Det har gitt resultater.
Hvis alle opplever at de fortsatt er sikret arbeidsoppgaver ved innføring av kunstig intelligens, vil motstanden mot innføring av teknologien dempes, skriver Jon-Arild Johannessen. Foto: ThisisEngineering / Pexels

Kunstig intelligens og strategier for ledere for å takle motstand mot endringer

Innovasjon og digitalisering

Kronikken reflekterer rundt den potensielle innvirkningen som kunstig intelligens (KI) kan få for individer, organisasjoner og samfunn. Spesielt er jeg opptatt av hvordan ledere skal kunne takle de store endringene som følger av KI-sjokket, skriver Jon-Arild Johannessen i Dagens Perspektiv.
Foto: Tara Winstead / Pexels

Ekspert tror KI-visjoner er overdrevne

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens (KI) ble allemannseie i 2023, og det skorter ikke på forventninger til teknologien. Men ikke alle anser KI-visjonene som et evangelium.
Illustrasjon: Klipp fra Digitaliseringsstrategi for offentlig sektor 2019–2025

Fjern strukturelle hinder i ny digitaliseringsstrategi

Innovasjon og digitalisering

–Strategien må legge til rette for å utnytte potensiale i ny teknologi uten å bremses av strukturelle hindringer. Digitalisering er det viktigste virkemidlet for å bevare velferdsstaten. Vi har derfor en forventning om en strategi som legger til rette for tverrgående samarbeid, sier Guri K. Lande, avdelingsdirektør i Digdir.

Kanskje vi kan gjøre grep i organisasjonskulturen for å legge til rette for mer åpenhet om usikkerhet? spør Erik Løhre. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Kan en leder være usikker?

Ledelse

Mange beslutninger innebærer usikkerhet. Men er det mulig for en leder å være åpen om egen usikkerhet uten å fremstå som nølende eller inkompetent?
Illustrasjonsbilde StimuLab: Digitaliseringsdirektoratet.

Løs samfunnsfloker med hjelp fra Stimulab

Samfunns- og tjenesteutvikling

Digdir og DOGA deler ut ca. 5 millioner kroner til prosjekter som skal løse tverrgående problemstillinger og som støtter oppunder regjeringens tillitsreform. 15. februar er fristen for å søke Stimulab-ordningen.

KarianneOldernesTung_nærbilde1000x650_ap

Samler departementenes IT-miljøer i én digitaliseringsorganisasjon

Innovasjon og digitalisering

– Ved å opprette Departementenes digitaliseringsorganisasjon, DIO, styrker vi sikkerheten i de digitale løsningene og forbedrer samordningen mellom departementene. Jeg er veldig fornøyd med at vi nå får samlet IT-miljøene på ett sted og i en etat som vil bidra til å løfte digitaliseringen, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap).

En tjenende leder er ansvarlig for å sette fremtidsrettede strategier og mål, men i oppfølgingen myndiggjøres medarbeiderne til selv å ta ledelsen i å nå disse målene, skriver Therese Egeland. Foto: NHH

Tjenende ledelse - en lederstil for det moderne arbeidslivet

Ledelse

I et moderne arbeidsliv der kunstig intelligens overtar mange av oppgavene til høyt kvalifiserte medarbeidere, der selvstyrte team erstatter hierarkier og der medarbeideres følelser bør lyttes til og forstås - hvilken type lederstil skal man da støtte seg på?
Påstanden som får høyest oppslutning i undersøkelsen er at myndighetene bør spille en større rolle i å regulere kunstig intelligens for å sikre forsvarlig bruk, skriver Ellen Strålberg, senior prosjektleder i Teknologirådet. Foto: Teknologirådet

Slik bruker nordmenn generativ kunstig intelligens

Innovasjon og digitalisering

ChatGPT, Midjourney og MyAI på Snap er eksempler på generativ kunstig intelligens som har tatt verden med storm det siste drøye året. Vi har undersøkt nordmenns bruk av og kjennskap til disse verktøyene.
HR-avdelingen i Mester Grønn, med Rita Bondeson Børke i spissen ønsker å gjøre det lettere å snakke om psykisk helse på arbeidsplassen. Foto: idébanken.org

Dyrker bedre psykisk helse på jobb

Samfunns- og tjenesteutvikling

Mester Grønn ønsker å gjøre det lettere for ansatte å komme på jobb selv om de ikke er helt i slag. Samtidig får lederne verktøyene til å følge opp sykemeldte enda bedre, skriver Martin Gustafson på idébanken.org.
Formålet med sosiale investeringer er å forbedre livssituasjonen for enkeltpersoner eller grupper. Det kan være alt fra bedre livskvalitet til et redusert behov for offentlige tjenester, støtte og ytelser. Foto: Mostphotos

Effektkontrakter gir nye samarbeid og nye løsninger!

Samfunns- og tjenesteutvikling

KS har utviklet veiledning, maler og verktøy for effektkontrakter. Dette gjør det enklere for kommunesektoren å inngå i nye samarbeid med sosiale entreprenører og ideelle og frivillige aktører. Se nettsidene og lanseringen i opptak her.
Prisen ble delt ut av statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ellen Rønning Arnesen og styreleder i KS Gunn Marit Helgesen. Her sammen med Helene Overgaard Dramstad, Hilde Christin Blomlie, Mette Førrisdahl Abrahamsen i Indre Østfold kommune. Foto: KS

Etikkpris til Indre Østfold kommune

Samfunns- og tjenesteutvikling

Indre Østfold kommune kan vise til et solid etikkarbeid og er et godt eksempel for andre. Juryen mener kommunen på en forbilledlig måte har greid å videreføre etikken i en prosess med kommunesammenslåing.
GRUPPEARBEID: En hel dag til å snakke om og øve seg på stillingsannonser, var etterlengtet for HR-medarbeidere i NAV: Fra venstre ser vi: Britt Eli Høgset Sandhaug fra NAV Møre og Romsdal, Carina Østensen Rengård fra NAV Nordland, Nina Bergin og Kristin Holm Olsen fra styringsenheten til NAV Familie og pensjonsytelser, og Betina von der Fehr-Thorsen fra NAV Oslo. Foto: Ida F. Ringnes

Hvordan lage bedre stillingsannonser?

Ledelse

Temaet var stillingsannonser og profilering da NAV inviterte HR-medarbeidere til Rekrutteringsdagen 2023. – Dette er vi veldig sultne på! sier Britt Eli Høgset Sandhaug.
Alle 6 kommuner var representert på samlingen 27.11 i Grenlandsnettverket. I tillegg var Grenland Brann og Redning IKS til stede. Foto: Porsgrunn kommune

Vellykket samling i Grenlandsnettverket

Nettverksgrupper

Den 27. november var det endelig Servicesentersamling for Grenlandskommunene igjen, den første samlingen etter pandemien. 45 entusiastiske deltakere stilte på rådhuset hos vertskommunen Porsgrunn.

Psykologisk trygghet defineres som å ha en felles opplevelse og at det er trygt å ta mellommenneskelig risiko i et team, sier Jeanette Bergum, seksjonsleder Fremtind forsikring. Foto: Visual Tag Mx / Pexels

Få fart på gjennomføringskraften!

Ledelse

For å skape den gjennomføringskraften som trengs for nødvendig endring og innovasjon i din virksomhet, så hjelper det ikke alltid å samle dine beste medarbeidere. I dag er det noe helt annet som gjelder. Ifølge Jeanette Bergum holder det ikke lenger å ansette de smarteste hodene når man ønsker å skape gjennomføringskraft for endring og innovasjon. Hun mener at årsaken til dette er samhandling.

Kontorlandskap

Eget kontor gir økt kontroll over arbeidet

Samfunns- og tjenesteutvikling

Ansatte på cellekontor rapporterer høyere nivåer av kontroll over arbeidssituasjonen sammenlignet med kolleger som arbeider i delte og åpne løsninger. Flytting fra delt eller åpen løsning til cellekontor gir økning i kontroll over arbeidsintensiteten.

Det er nyttig å innta undersøkelsesmodus i møtet med feil, som innebærer nysgjerrighet, tålmodighet og toleranse for tvetydighet, skrive artikkelforfatteren. Det er nyttig med fokus fremover på problemløsningen. Foto: BIQTO / Pexels

Lærende organisasjon – hvordan lære av feil?

Ledelse

Hvordan forholder vi oss til det å feile i organisasjonen? Er det trygt å innrømme feil? Er vi gode på å stoppe opp, utforske det som ikke fungerer og lære av det, spør Mariann Crantz i Dagens Perspektiv.
Folk er minst fornøyde med hybride møter, ifølge en ny spørreundersøkelse møterforsker Viktoria Stray har gjennomført. Foto: Anna Svhets / Pexels 

Hjernen blir sliten av digitale møter

Samfunns- og tjenesteutvikling

Du ser deg selv. Du må sitte stille. Du er til stede, men likevel ikke. Hjernen må jobbe hardere i nettmøter, ifølge svensk forsker.
Bjarte Lyssand forteller om endringene i KSindeks. Foto: Tove Lise Mossestad // BKF

Ny viten om kundepreferanser

Kundeservice

I en bransje som er i konstant utvikling, står CustomerTrends i spissen for å kartlegge og forstå de nyeste trendene. I et intervju med Bjarte Lyssand, prosjektleder for utviklingen av KSIndeks blir det klart at forståelse av kundeadferd er nøkkelen til suksess i fremtidens kundeservice.
Konkursopplysninger må gjøres mer tilgjengelig og på en enklere måte enn i dag, og det jobber vi med, skriver Marie Kristine Lauten, seniorrådgiver Registerforvaltning, Brønnøysundregistrene. Foto: Brønnøysundregistrene

Konkursregisteret fyller 30 år!

Innovasjon og digitalisering

Informasjon om konkurser er en viktig del av arbeidet mot økonomisk kriminalitet. I år fyller Konkursregisteret 30 år, og det har skjedd mye på veien fra manuelt detektivarbeid i papirer, til dagens digitale versjon.
Norske språkmodeller, der vi vet hvordan og med hvilke tekster modellen har blitt trent opp, ville vært et stort framskritt, sier Hans Christian Farsethås. Foto: Google DeepMind / Pexels

Bør jeg bruke KI på jobben?

Innovasjon og digitalisering

Er kunstig intelligens (KI) og tekstroboter en velsignelse eller en utfordring for offentlig ansatte? Utvikler Jo Christian Oterhals og postdok Hans Christian Farsethås gir råd om hvordan du kan navigere i dette landskapet.
- Vi får ikke gjenbruk av data ved å se sektorene hver for seg. Vi sløser med fellesskapets ressurser hvis sektorene skal finne opp kruttet hver for seg. Det kreves overordnet styring, skriver riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Riksrevisjonen

Har vi en «norsk syke»?

Samfunns- og tjenesteutvikling

Hvordan skal vi som nasjon klare framtidens økonomiske utfordringer? Har vi en «norsk syke» hvor vi vegrer oss mot å redusere utgiftene, rett og slett fordi vi tror oljepengene gjør det mulig å la være? spør skriver riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Over 6000 studenter i 1000 tverrfaglige prosjektteam er forsket på ved NTNU, for å forstå hva de lærer av samarbeidet. Foto: fauxels / Pexels

Hvorfor mislykkes så mange med tverrfaglige team?

Innovasjon og digitalisering

Gode løsninger på vanskelige utfordringer krever ofte samarbeid på tvers. Stadig flere rigger organisasjonen for nye måter å jobbe sammen på – og mislykkes gang på gang. Hvorfor?

Det er viktig å øke vår digitale motstandsdyktighet og gjøre oss bedre rustet til å håndtere digitale hendelser, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung. Foto: Arbeiderpartiet

Digital sikkerhet i kommunene styrkes

Innovasjon og digitalisering

Regjeringen etablerer et digitalt sikkerhetsmiljø for å styrke kommunenes vern mot digitale trusler.

– Denne meldinga handler om hvordan vi skal stå best mulig rusta til å møte fremtidige kriser, sier Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister. Foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS

En motstandsdyktig helseberedskap

Samfunns- og tjenesteutvikling

Regjeringen har lagt fram Norges første stortingsmelding om helseberedskap. I meldingen gir regjeringen politisk og strategisk retning for norsk helseberedskap. Det betyr at forebygging og beredskap må gis økt prioritet i helsetjenesten. Nasjonal beredskap er viktig, men Norge er også avhengige av internasjonalt samarbeid for å løse en rekke helsekriser.

Annonse