Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Paul Chaffey og Veslemøy Fluge Berge3

Servicekonferansen 2018 - presentasjoner og video

Scandic Ørnen, 08.-09.11, Bergen

Tilgjengelige presentasjoner og video fra Servicekonferansen 2018 er lagt ut. I 2019 er forumet 20 år, og konferansen blir 18.-20. september på Thon Hotel Lofoten i Svolvær. Den aller første konferansen var i Lofoten, og sirkelen er sluttet når vi kommer tilbake. Vi håper å se riktig mange av dere der.

Illustrasjonsbilde: Teknologirådet

Ny rapport: Kunstig intelligens for Norge

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens er den kraftigste teknologibølgen vi har sett på lenge, og kan endre verden som vi kjenner den. En ny rapport forklarer hva det er, og hvorfor Norge nå må ta grep.

Prosjekter behandlet i digitaliseringsrådet. Illustrasjon: Difi

Digitaliseringsrådets erfaringsrapport

Innovasjon og digitalisering

Siden 1. januar 2016 har Digitaliseringsrådet behandlet 40 prosjekter fra 15 departementsområder, og det er de som utgjør grunnlaget for årets erfaringrapport.

Den nå avdøde fysikkprofessoren Stephen Hawking advarte om at kunstig intelligens kan være det verste som har skjedd i vår sivilisasjons historie, med mindre samfunnet finner en måte å kontrollere utviklingen på. (Foto: Willyam Bradberry / Shutters

Kunstig intelligens: Frelsende eller fatalt?

Innovasjon og digitalisering

Kunstig intelligens gir store muligheter på mange områder, men er også en teknologi med stort skadepotensial. Nå jobber både regjeringen og forskningsetiske komiteer med å få oversikt over feltet.

Tingens internett er den teknologien som gjør at gjenstander kan samle, registrere og analysere data, for så å sende disse seg imellom via internett. Men mange leverandører av slike kommuniserende dingser glemmer at de nå er IKT-selskaper, og derfor

Tingenes internett kan reddes

Innovasjon og digitalisering

De smarte dingsenes inntog er blitt kalt en tikkende bombe for IT-sikkerheten. Men viten som alt finnes, kan avverge smellet.

Fra Akvariet i Bergen: Haitunnel. Foto: Akvairet.no

Landsmøtet 2018 - saksdokumentene lagt ut

Akvariet i Bergen, Nordnesbakken 4

Landsmøtet 2018 arrangeres 07.11 fra kl 18:45 til 19:30 i kinosalen i Akvariet, Bergen, dagen før åpning av Servicekonferansen 2018. Det serveres en aperitif fra kl 18:30 i Vestibylen. Etter landsmøtet serveres det middag i Rotunden - for de som har bestilt dette.

Arild Haraldsen, kommentator, digi.no. Foto: digi.no.

Hvordan organisere digitaliseringen i forvaltningen?

Innovasjon og digitalisering

Arild Haraldsen, digi.no: "Mange har bedt meg utdype mine synspunkter som har stått i de siste artiklene, og beskrive hvordan jeg mener forvaltningen bør organisere digitaliseringsarbeidet. Her er mitt svar:"

Et barn hjelper et barn i rullestol

Funksjonshemmede blir hørt gjennom rådene

Universell utforming

Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i en kommune bringer gruppens perspektiver inn i planlegging og gjennomføring av politikken.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Jan Richard Kjelstrup, ASD

Sikrer brukerne bedre med nye digitale løsninger

Innovasjon og digitalisering

Regjeringen fortsetter moderniseringen av Arbeids- og velferdsetaten, og setter av 423 millioner kroner i 2019 til nye IKT-løsninger. Statens pensjonskasse styrkes med 50 millioner kroner til utvikling av nye digitale løsninger.

AV1 - roboten som hjelper langtidssyke barn. Foto: No Isolation.

Norsk robot hjelper langtidssyke barn

Innovasjon og digitalisering

Om et barn blir syk i lang tid kan AV1 være barnets øyne, ører og stemme i klasserommet på skolen. Slik kan barnet unngå å miste kontakten med skolen og med vennene sin. Bedriften No Isolation står bak utvikling av roboten, og kommer på Servicekonferansen 2018.

Kommunene kan gjøre flere grep for å sikre en god innføring av velferdsteknologi blant barn og unge med funksjonsnedsettelser. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Slik kan kommuner innføre smart teknologi til barn med funksjonsnedsettelser

Innovasjon og digitalisering

Ulike apper og verktøy kan gjøre hverdagen både morsommere og enklere for barn og unge. Men for at kommuner skal kunne tilby slike løsninger, må det flere grep til, mener forsker. Digitale timeplaner og treningsmatter, apper for tegn til tale og Pokemon Go. Dette er eksempler på teknologi som kan gjøre det lettere å delta i fritidsaktiviteter for barn og unge med funksjonsnedsettelser.

Forsker Inger Marie Holm og pensjonist Bitten Barman-Jenssen er enige om at eldre kan få stort utbytte av å bli kjent med teknologi, men at de må hjelpes på veien. (Foto: Mali A. Arnstad)

Eldre og teknologi: Å få hjelp fra familien er ofte ikke den beste løsningen

Innovasjon og digitalisering

Eldre trenger kurs hvor det er lov å stille de «dumme» spørsmålene, mener forsker. Flere organisasjoner har gjennomført kurs for å lære eldre om teknologi. Nå har forskerne Inger Marie Holm og Asbjørn Fagerlund Johansen ved Nasjonalt senter for e-helseforskning gjennomført en kvalitativ undersøkelse blant kursdeltakere og kursledere for å lære mer om hvordan opplæringen har virket.

Digital postkasse - kampanje fra Difi.

Digitale postkasser - rekrutteringskampanje fra Difi

Innovasjon og digitalisering

Difi har satt i gang en rekrutteringskampanje til innbyggerne hvor de oppfordrer de som ennå ikke har opprettet seg en digital postkasse om å gjøre det. Hittil har 1,9 millioner innbyggere valgt å opprette en digital postkasse. Nå ønsker de å gi folk et lite puff, slik at postkassen i enda større grad blir allemannseie.

Illustrasjonsbilde, KMD.

Når det ene departementet ikke vet hva det andre gjør

Digitalisering i det offentlige (debattinnlegg av Arild Haraldsen i digi.no)

En dårlig styrt offentlig sektor gir liten verdiskapning, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på Altinn-dagen. Det var lite «mimring», men desto mer fremtidsrettet og innovativ tenkning under Altinndagen 2018. Konseptet «plattform for plattformer» ble presentert av både internasjonale og norske aktører. Men noe som kunne kommet tydeligere frem, er hva verdien av en slik plattform er: "Silo-organiseringen" blir ikke lenger et hinder, tjenesteutviklingen skjer hurtigere, den markedsnære innovasjonen ute i etatene stimuleres.

Digital kompetanse. Illustrasjonsbilde.

Veiledningstilbud i digital kompetanse i kommunene - søk om støtte!

Innovasjon og digitalisering

Kommunal- og moderniseringsdepartementet lyser i 2018 ut engangsstøtte på til sammen 5 millioner kroner til tiltak for å etablere et fast kommunalt veiledningstilbud rettet mot innbyggere som ikke har grunnleggende digital kompetanse.

Chatbot

Er kommunene ukritisk til ny datateknologi?

Innovasjon og digitalisering (Kai A. Olsen prof Institutt for informatikk, UiB)

Datateknologi er mottakelig for “hype”, til spådommer at vi “om få år” vil vi ha helt nye og fantastiske tjenester. Det kan være førerløse biler, dataprogrammer som underviser, algoritmer som tar beslutninger eller chatbots som vi kan snakke med. Vi har hatt slike spådommer gjennom hele datamaskinens historie. I dag er det igjen kunstig intelligens som skal gi oss alle de nye tjenestene.

Veiledning i sosiale medier. Illustrasjonbilde.

Sosiale medier må håndteres på riktig måte!

Veiledning i sosiale medier

Å kommunisere i sosiale medier er kommunikasjon på samme måte som kommunikasjon i andre kanaler. Statens kommunikasjonspolitikk og virksomhetenes egne retningslinjer for kommunikasjon gjelder derfor også for kommunikasjon i sosiale medier. På noen områder skiller likevel sosiale medier seg fra de tradisjonelle kanalene forvaltningen bruker.

Bymodell_Bod_crop

Digitalisering alltid på programmet i servicenettverket!

Servicenettverk Nord-Norge

Servicenettverk Nord-Norge består av Alta, Tromsø, Harstad og Bodø. Nettverket er aktivt og møtes ca. en gang i året. Vi bytter på å besøke hverandre og vertskommunen er ansvarlig for programmet. Nettverket har stort utbytte av å utveksle erfaringer og digitalisering står alltid på programmet.

Illustrasjonsbilde for #StimuLab. Foto: Difi

Innovative utviklingsprosjekter - søk om midler!

Innovasjon og digitalisering

Har din virksomhet eller kommune et gjenstridig problem som dere ønsker å løse på nye måter? En utfordring dere står fast i? Nye behov som dere ikke vet hvordan dere skal møte? StimuLab søker nå etter nye samarbeidsprosjekter og både statlige virksomheter og kommuner kan melde inn prosjektforslag innen fristen 20. august.

Ida Kvammen er renholdssjef i Trondheim eiendom. Foto: Trondheim kommune.

Trondheim Eiendom, avdeling Renhold - Årets IA-virksomhet 2018

Av tre nominerte virksomheter var det avdeling Renhold i Trondheim Eiendom som stakk av med utmerkelsen "Årets IA-virksomhet i Trøndelag". Prisen ble utdelt av avdelingsdirektør Sidsel Dahl Bjørgvik under "Stiklestadkonferansen", et årlig arrangement i regi av NAV Arbeidslivssenter Trøndelag.

På det meste har det vært 12 skrivegrupper på ulike fagområder, og undersøkelser viser at de ansatte er svært positivt innstilt til språkarbeidet. Foto: Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune

Klart plan- og byggespråk: Er det mulig?

Klart språk

Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune gjør om lag 20 000 vedtak i året. Etaten har i flere år jobbet med klarspråk og nå oppsummerer kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen prosjektet på kommunalteknikk.no.

Hvor starter man for å digitalisere kommunale tjenester? Bildekreditering: rawpixel.

Fem steg for å digitalisere kommunale tjenester

Innovasjon og digitalisering

Kravene til å digitalisere kommunale tjenester er økende, både fra innbyggere og statlig hold. KS estimerer at innen 2026 vil vi ha behov for 45 000 flere årsverk i kommunal sektor, noe som betyr at vi må løse oppgaver mer effektivt i fremtiden.

Illustrasjonsbilde. Foto: Regjeringen i Danmark.

Vejledning om digitaliseringsklar lovgivning

Internasjonalt: Danmark

Folketingets partier indgik i januar 2018 en aftale om digitaliseringsklar lovgivning, som skal sikre et mere enkelt og klart lovgrundlag, som er let at forstå og omsætte til sikre og brugervenlige digitale løsninger.

Veileder i sosiale medier. Illustrasjon: Difi

Ny veiledning i sosiale medier

Innovasjon og digitalisering

Når du jobber i offentlig forvaltning, er kommunikasjon en viktig del av din arbeidshverdag. Mange bruker sosiale medier som et arbeidsverktøy, mens andre benytter det bare privat. Begge målgrupper kan ha nytte av Difis nye nettbaserte veiledning i sosiale medier.

Fra video om innovasjon i Træna kommune.

Træna kommune får KMDs innovasjonspris 2018

Innovasjon og digitalisering

Træna blir belønnet for samspillet med innbyggerne og god innovasjonskultur. – Dette var velfortjent! Træna utnytter ressursene i lokalsamfunnet og finner gode løsninger sammen med innbyggerne. Jeg tror andre kommuner har mye å lære av Træna, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Startskudd ble lansert på Kommunale Boligadministrasjoners Landsråds konferanse 29. mai. Edle Holt og Behrooz Elyasi fra Husbanken var på plass for å gi kommunene informasjon om det nye verktøyet. Foto: Husbanken

Bidra til å gjøre Startskudd bedre

Innovasjon og digitalisering i Husbanken

Startskudd er det elektroniske verktøyet som gjør det enklere for kommunene å behandle søknader om startlån og tilskudd. Husbanken oppfordrer alle kommuner til å ta Startskudd i bruk og være med og påvirke videreutviklingen av løsningen.

Fra Difis video: Universell utforming på 2 minutter.

Testreglar for uu på nett blir allemannseige

Universell utforming

No kan du teste som tilsynet. Tilsynet for universell utforming av ikt har publisert ein rapport som viser korleis tilsynet tolkar og testar regelverket.

Illustrasjonsbilde StimuLab. Foto: Difi.

Nyskapingsprosjekter med støtte fra StimuLab

Innovasjon og digitalisering

– Siden oppstarten har StimuLab bidratt til ny kunnskap om hvordan offentlig sektor kan sette brukeren i sentrum i tjenesteutviklingen. En viktig forklaring er at StimuLab legger stor vekt på å bruke mye tid og ressurser i tidligfasen av prosjektet. Det gjør virksomhetene tryggere på å utvikle helhetlige løsninger som treffer brukerne og faktisk svarer på deres behov, sier direktør Steffen Sutorius i Difi.

Hilde Hegerlund, prosjektleder, Bolig- og økonomiteam, Nav Arendal. Foto: Nav Arendal.

Hvordan få innbyggerne over på digitale flater?

Servicekonferansen 2018, 8.-9.11

I Arendal er 93 % av søknadene om bostøtte digitale. Hvordan klarer de å få en så høy andel? Hilde Hegerlund er prosjektleder i Bolig- og økonomiteamet hos Nav Arendal, og forteller mer om dette under årets servicekonferansel NB! 31.05 er siste dag med kr 500,- i Early Bird!

Ole Andre Bråten er ekspert i arbeids- og organisasjonspsykologi. Foto: Bråten.

Hvordan takle vold og trusler?

Servicekonferansen 2018, 8.-9.11

Under årets servicekonferanse tilbyr vi et minkurs: Hvordan takle situasjoner med vold og trusler? NB! Kr 500,- i Early Bird i mai!

Fra NAVs årsrapport 2017: NAV i tall og fakta.

Flere ble henvist til telefon eller nav.no

NAVs årsrapport 2017

I årsrapporten for 2017 kan du blant annet lese at NAV-kontorene henviste flere mulige brukere til telefon eller nav.no, slik at NAV kan bruke mer ressurser på å følge opp de som trenger hjelp for å komme i jobb.

Kommune og stat oppnår solide resultater i det boligsosiale arbeidet, sier administrerende direktør Osmund Kaldheim i Husbanken. Foto: Husbanken

Antall bostedsløse betydelig redusert!

Husbankens årsrapport 2017

Antall bostedsløse er betydelig redusert. Et rekordhøyt antall flyktninger er bosatt i kommunene. Husbanken ga tilskudd til rekordmange omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Samtidig fortsetter digitaliseringen av tjenestene, og bruk av automatisk innhentede inntektsdata har gjort bostøtteordningen mer treffsikker og enklere for brukerne.

Tale-Maria-Krohn-Engvik2_450x298

Hør Helsesista på årets servicekonferanse!

Scandic Ørnen, Bergen, 8.-9. november

Hør hele Norges helsesøster "Helsesista" Tale Maria Krohn Engvik: Våg å være! Nærhet i digital kommunikasjon. Early Bird: Kr 1000,- i rabatt i april. I tillegg kr 1000 i rabatt fra og med deltaker nr 3 fra samme virksomhet.

Illustrasjon: Bly

Søk om støtte til klarspråksarbeid

Klart språk i det offentlige

Planlegger dere å forbedre språket i kommunen eller fylkeskommunen? Søk KS om støtte til opplæring, skriveverksted eller annet språkarbeid innen 1. mai.

Grafikk fra rapporten.

Folk er positive til universell utforming

Universell utforming

Mange i Norge kjenner til begrepet universell utforming, og inntrykket befolkningen har er generelt svært positivt. Dette kommer frem i en spørreundersøkelse om befolkningens kunnskap og holdning til universell utforming.

Fra NorStellas nettsted. Illustrasjonsbilde til artikkel om "Hva er digital tvilling, AI, IoT...?"

NorStella - en digital brobygger!

NorStellas oppgave er å bidra til digitaliseringen av Norge gjennom å være en nøytral møteplass som aktivt bidrar til økt samhandling på tvers av næringer, sektorer og profesjoner. Aktivt bidrag innebærer å invitere til konferanser og workshops, og ved behov ta initiativ til å etablere nettverksgrupper for dypdykk innen spesielle områder.

Digihjelpen.no har tips og råd for hvordan din kommune kan bygge et veiledningstilbud for innbyggere som trenger mer digital kompetanse. Illustrasjonsbilde: KS

Digihjelpen får flere på nett

Innovasjon og digitalisering

Et nytt nettsted med tips og råd til kommuner som trenger hjelp for å gi innbyggerne grunnleggende digital kompetanse er lansert. Digihjelpen legger til rette for at flere innbyggere kommer seg på nett.

Fra forsiden av rapporten "Gode råd for å lykkes med digitale omstillingsprosesser"

Gode råd i digitale omstillingsprosesser

Innovasjon og digitalisering

KS har gitt ut en rapport som omhandler hva som er god håndtering av rollen som arbeidsgiver ved digitale omstillingsprosesser, og hvilke muligheter og utfordringer arbeidsgiver møter i arbeidet med å oppnå ønskede gevinster av digitaliseringen.

Forsiden av veilederen om klarspråk for nettsider i kommunene. Illustrasjon: KS

Språkhjelp til universell utforming av nettsider

Klart språk og uu

Rundt 20 prosent av befolkningen har utfordringer med å forstå vanlige nettekster. Derfor lanserer KS en veileder med ti sjekkpunkter for å sikre at innholdet på nett er tilpasset alle.

Annonse

 

Annonse