Store forsinkelser, kostbare overskridelser og voldsom misnøye blant brukerne. Sånn har det gått når en del nye datasystemer skulle innføres.

Bransjen har lært, men ennå er det rom for store forbedringer, mener professor Torgeir Dingsøyr ved NTNUs Institutt for datateknologi og informatikk.

Han har studert hva som skjedde da NAV kastet om på arbeidsmetoden midt oppi arbeidet med å lage et nytt datasystem for utbetaling av foreldrepenger.

Unødig venting og stor risiko

Den gamle såkalte fossefallmetoden i utvikling av programvare var en trinnvis prosess:

Først en omfattende definering av man ville ha, så store valg av design og arkitektur, omfattende tester, og til slutt – langt der fremme – leveranse til kunden.

Hvert ledd var avhengig av de foregående.

– Fossefallmetoden innebærer unødig venting og stor risiko. Når prosjektet er en stafett, må den som avleverer forklare neste ledd hva det handler om. Gjerne gjennom en omfattende dokumentasjon. Ikke enkelt. Erfaringen er at prosjektmedarbeidere på ulike trinn ikke engang sitter sammen i lunsjen, sier Dingsøyr.

Han forklarer at selv med omfattende dokumentasjon kan utviklingen av prosjektet i praksis bli en hviskelek. Det opprinnelige budskapet kan spore helt av.

Les mer.

Kilde: forskning.no