Endringstakten vil øke

- Offentlig service overfor publikum vil alltid medføre endringer, understreker Jan Petter Bergan. - Ja, jeg tror at endringstakten bare vil øke i styrke og omfang. Det må vi ta inn over oss. Da nytter det lite å fortelle om ”hva vi skulle ha gjort”, men ha et tydelig fokus på framtida. Likevel kan vi jo foreta visse repetisjonsøvelser.

Jan Petter Bergan er et kjent navn for mange som har arbeidet med servicekontor. Han var med å etablere Tønsberg servicetorg allerede i 1998, og ledet kontoret i 7 år. Og han var med i styret i forumet fra starten av i 1999 til 2005, både som leder og medlem. Forumet ble for øvrig grunnlagt i Tønsberg under Servicekonferansen i 1999.

  - Jan Petter, jeg får alltid et aktiv inntrykk når jeg møter deg. Og de siste årene har du bare vært informasjonssjef og nettredaktør i Tønsberg kommune. Hva bruker du all fritiden til?

  - Jeg liker aktivitet og forsøker å være så mye ute i frisk luft som mulig i fritida. Ellers krever jo familie, hus og hage, båt og hytte sitt. Jeg er kulturinteressert og går på konserter og utstillinger.

Overraskelse venter

  - Servicekontorene etter NAV – hva nå? Jeg sitrer ikke akkurat av spenning etter å ha lest tittelen på foredraget ditt. Hva kan deltakerne vente seg her?

  - Nei, tittelen er kjedelig, men jeg har ”noe” på lur. Kanskje deltakerne vil få seg en overraskelse. Jeg tenker også å bruke deltakerne litt aktivt under foredraget. Slik som publikum overfor offentlige tjenester, så sitter deltakerne med kompetansen på egne premisser. Dette må vi aldri glemme. Mer om det på Gardermoen.

Unngå maktkamp og revirtenkning

  - Etter NAV-etableringen sitter de fleste servicekontorene igjen med bare kommunale tjenester. Mange som tidligere utførte tjeneste for sosialetaten, har også mistet denne delen. Mange er usikre på veien videre. Hvordan bør servicekontorene satse framover? Kan du røpe noe her, eller sparer du alt til konferansen?

  - Vi må ”spøtte i nevene” og forholde oss til en omfattende reform, så stor at den ikke er på plass ennå, eller vil aldri komme helt ”på stell”. Vi som liker offentlig service (det bør alle anstatte i offentlig sektor like….) må ta utfordringene og forsøke å unngå å markere vårt revir for sterkt. Samtidig skal vi ikke underkommunisere den kompetansen vi selv sitter på. Men vi må unngå en maktkamp som publikum vil oppfatte som lite rasjonell, fortsetter Jan Petter.

Blir en del av systemet

  - I april skrev du en artikkel med tittelen Syv feite og syv magre…, som blant annet handlet om at det etter mange år med stort og riktig fokus på servicekontorene, nå går mot tider der de får langt mindre oppmerksomhet. Må servicekontorene ha mer oppmerksomhet enn andre organisatoriske enheter i kommunene?

  - Ja. Men ikke sett ”syv magre” opp mot NAV-reformen. Jeg tenker særlig på at nyetableringer i offentlig sektor ofte får fokus. Det fikk våre Servicekontorer. Så går årene og vi formes pent og sakte inn i det ”tunge” kommunale systemet. Noe av idéen med servicekontorer er nettopp å sette publikum i fokus og la disse være premissgivere for å orientere våre tjenester etter innbyggernes behov.

Publikumsstrategien må aldri gå tapt

  - Helt tilslutt, Jan Petter. Du avslutter den nevnte artikkelen med Publikumsstrategien må aldri gå tapt. Hva mener du med det, og hva er oppskriften for å vinne denne strategien?

  - Nei, det er mulig at jeg maser mye om det. Men vi må aldri glemme hvorfor vi som offentlig ansatte er satt til å serve publikum. Jeg vet godt at vi har forvaltningsansvar og skal utøve rettferdighet, være forutsigbare, analysere helhet og tenke mål og strategi. Men kom på Gardermoen så skal jeg si noe om det jeg kaller publikumsstrategi. Nå i lys av NAV-reformen. Vi sees !!!