SivJensen2370[2E]jpg_DF0000062814[1]

Første opposisjonspolitiker

Siv Jensener er leder av Fremskrittspartiet, landets største opposisjonsparti – et parti som tidvis vipper høyere på meningsmålingene enn Arbeiderpartiet. Gjennom en årrekke har hun vært en profilert og engasjert stortingsrepresentant. Hun er en av regjeringens skarpeste kritikere, og på Servicekonferansen 2008 vil hun gi oss innblikk i sine tanker om dagens offentlige tjenester.

- Siv, du har sikkert ikke lyst til å røpe altfor mange av poengene dine på forhånd, men vi lurer på om du kan svare på noen få spørsmål før konferansen. Du er den første opposisjonspolitikeren som noensinne er invitert til å holde foredrag på disse konferansene. Hvorfor valgte du å si ja?

  - Fordi jeg er opptatt av at offentlige tjenester skal være så gode som mulig, og tilgjengelig når folk har bruk for dem. Jeg ser også dette som en mulighet til å avkrefte påstandene fra Arbeiderpartiet om at FrP vil privatisere offentlige velferdstjenester. Det vil vi ikke, men vi vil gjøre dem bedre. Samtidig er det en del av offentlig forvaltning som må bli mer fleksibel.

Private kan utføre flere tjenester

- Fremskrittspartiet har hatt fokus på offentlig tjenesteyting i en årrekke. Kan du kort si noe om hva som skiller partiets politikk fra Arbeiderpartiets og resten av venstresiden med hensyn til å gi innbyggerne best mulig tjenester?

  - Vi vil åpne for at private også kan utføre flere av de tjenestene som det offentlige har monopol på. Det betyr ikke at tjenestene skal privatiseres. Eksempelvis mener vi at eldre skal kunne velge mellom offentlig og privat hjemmehjelp, men at det er det offentlige som skal betale for tjenesten og ha ansvaret for at tjenesten tilbys. Konkurranse vil også føre til at det offentlige tilbudet blir bedre. Historien har vist at offentlig sektor også vinner anbud i konkurranse med private.

Mer tid på pasientbehandling

   - Vi ønsker også å løse den finansielle situasjonen i helsesektoren. I dag må ansatte på sykehusene tenke mer økonomi enn pasientbehandling. Vi vil at ansatte ved sykehusene skal bruke mer tid på pasientbehandling enn å spare penger.

Offentlig og privat tjenesteproduksjon må likestilles

  - Hvordan vet du at dette virker i praksis – kan du vise til eksempler fra Norge eller fra andre land?

  - Ordningen med at syke og pleietrengende får behandling på private institusjoner betalt av det offentlige, ble gjennomført under den forrige regjeringen som FrP hadde budsjettsamarbeid med. I Oslo og flere andre kommuner har man også likestilt offentlig og privat tjenesteproduksjon. I Os kommune driver private og offentlige tilbydere innenfor de samme fire veggene.

Offentlig sektor må sikre at folk ikke faller gjennom

  - Fremskrittspartiet har alltid markert seg som et parti som vil ha minst mulig offentlig styring. Samtidig er det flere eksempler på at partiet i praktisk politikk omfavner staten, som for eksempel gjennom statlig styring av sykehusene. Hvor er det egentlig det offentliges ansvar begynner og slutter?

  - Det vi har sagt er at vi vil ha minst mulig styring over folks liv, hverdag og valg. Men vi vil ha en offentlig sektor som sikrer at folk ikke faller gjennom. Når det gjelder statlig styring og finansiering av helsesektoren handler dette om å sikre folk et like godt tilbud uansett hvor man bor i landet.

Lover 100-dagers plan hvis hun blir statsminister

  - Hvis du blir statsminister for en borgerlig regjering etter stortingsvalget i 2009, hva er det første du vil gripe tak i?

  - Det er mye jeg ønsker å ta tak i. Noen konkret liste får du ikke av meg. Den jobber vi med i partiet nå. Men jeg kan love at vi i god tid før valget skal legge frem en 100-dagers plan der folk skal se hva vi skal gjøre.

SivJensen2398[2E]jpg_DF0000062819_nett

Vil snakke fritt om FrPs politikk og løsninger

  - Hva med oss som jobber med offentlige tjenester – vil vi merke noen forandring med et sterkt Fremskrittsparti i posisjon?

  - De som jobber i kommunal forvaltning vil ikke merke noe ettersom det er kommunen som behandler deres budsjetter. Men jeg mener det er viktig at kommunen prioriterer utadrettet tjenesteproduksjon.

  - Helt avslutningsvis: Er det en frittalende og selvstendig Siv Jensen vi får høre på konferansen, eller vil du holde deg strengt til partiprogrammet?

  - Jeg snakker alltid fritt om FrPs politikk og våre politiske løsninger.