Løs i fellesskap. Det er åpenbare fordeler med grupper som kan dele kompetanse og erfaring på tvers av kommunegrensene. Mange har felles utfordringer, og i stedet for å sitte på hver sin tue, så kan oppgavene løses i fellesskap.

  Pr. idag er det regionale nettverk i Hallingdal, Hedmark, Lofoten og Vesterålen, Møre og Romsdal, Oppland, Sør Rogaland, Telemark, Troms, Trøndelag, Vest Agder og Østfold.

  I praksis er det bare aktivitet i noen av nettverkene. Mange starter opp med stor entusiasme og pågangsmot, men idealisme har lett for å forvitre over tid.

  Lær av andre. Forum for offentlig service har sett nærmere på organiseringen av nettverksgrupper i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF). Organisasjonen har 11 års erfaring med nettverksgrupper, og dekker mesteparten av landets kommuner innenfor fagområder som offentlige bygg og eiendommer og byggesak. I tillegg er de i ferd med å etablere nettverk innenfor veg, trafikk og samferdsel. Organisasjonens nettverk har vist seg levedyktige fordi deltakerne helt klart ser nytten av å være med.

  Betalte nettverkssekretær. To av fagforaene i NKF, Forum for offentlige bygg og eiendommer og Forum for veg og samferdsel, har satset på en modell med profesjonelle, faglige nettverkssekretærer til å drifte og støtte nettverkene. Hver enkelt kommune tegner avtale med fagforaene, og betaler for nettverkssekretæren, og en gradert deltakeravgift etter kommunestørrelse. Nettverkssekretærene er fagpersoner, og har blant annet ansvar for å innkalle og lede møter, skrive referater og få fram aktuelle faglige tema i samarbeid med kommunene. Denne modellen har vist seg å fungere godt, både mht. til å få opp et matnyttig aktivitetsnivå, og også i forhold til å generere prosjekter på tvers av kommunene. Nettverksgruppene binder seg til å holde minimum to møter pr. år, og kostnadene holdes nede ved at møter og seminarer holdes i de respektive kommunene på omgang. Hver enkelt kommune kan stille med så mange personer de ønsker på hvert arrangement.

  Idealisme kan også fungere. NKFs Forum for byggesak har en mer tradisjonell modell der aktiviteten i større grad er basert på idealisme. Dette har vist seg å fungere innenfor byggesaksmiljøet, men modellen er helt avhengig av at det er driftige ledere av nettverkene.

  Styret i Forum for offentlig service vil drøfte dagens organisering sett i lys av andre modeller, og sannsynligvis legge fram et forslag til ny organisatorisk løsning som en sak på årets landsmøte.

  Debatten går. Vi tar gjerne imot synspunkter fra medlemmene.