Historisk arkiv

Åpning av servicetorg i Indre Østfold fengsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og justisminister Knut Storberget åpnet i dag servicetorget i Indre Østfold fengsel. NAV Østfold og Kriminalomsorgen skal koordinere hjelpetiltak for innsatte, som et ledd i regjeringens satsing på å gi domfelte et bedre liv etter endt soning.


Knut Storberget og Hanne Bjurstrøm i samtale med ansatte i Indre Østfold fengsel. (Foto: Justisdepartementet)

 
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og justisminister Knut Storberget åpnet i dag servicetorget i Indre Østfold fengsel, avdeling Trøgstad. Et 3-årig prosjekt i regi av NAV Østfold og Kriminalomsorgen skal koordinere hjelpetiltak for innsatte, som et ledd i regjeringens satsing på å gi domfelte et bedre liv etter endt soning.

Prosjektet er et ledd i regjeringens tilbakeføringsgaranti for å redusere tilbakefallet til ny kriminalitet.
– Ved å få ulike offentlige etater til å samarbeide mer effektivt, reduseres sannsynligheten for at domfelte begår ny kriminalitet etter løslatelse, sier justisminister Knut Storberget.

– Tilbakeføringsgarantien innebærer ingen særrettigheter, men dreier seg om å bistå innsatte og straffedømte til å få utløst de rettigheter de allerede har når det kommer til bolig, mulighet for opplæring eller utdanning, arbeids- og velferdstjenester, sosiale tjenester, økonomisk rådgivning og bistand ved gjeldsproblemer og helsetjenester, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

En nordisk studie fra forsommeren viste at Norge har lavest tilbakefall til kriminalitet i Norden. – Vi satser på en kriminalomsorg som utvikler mennesker og skaper mer trygghet for samfunnet, sier Storberget.

Prosentandel med ny dom til
kriminalomsorgen innen 2 år.

Danmark

Finland

Island

Norge

Sverige

Løslatt fra fengselsdom i 2005

29

36

27

20

43

Iverksatt dom i friomsorgen i 2005

22

25

16

21

20

Totalt

26

31

24

20

30


– I Trøgstad vil NAV-ansatte ha kontorplass i fengselet og samarbeide om tiltak og tilbakeføring med NAV i de kommunene hvor innsatte hører hjemme, slik at de har et sted å bo og en form for sysselsetting etter løslatelse, sier arbeidsministeren.

Servicetorget ved Indre Østfold fengsel, avdeling Trøgstad, består av helsetjenesten, skolen, NAV-veileder, Konfliktrådet og en sosialkonsulent ansatt av fengselet.

Indre Østfold fengsel består av en lukket avdeling i Eidsberg med 17 plasser og en åpen avdeling i Trøgstad med 90 plasser. Fengselet har cirka 800 løslatelser hvert år. Gjennomsnittlig soningstid er 60 dager.

Bedre innhold i soningen, tilbakeføringsgaranti for de innsatte og flere ansatte i fengslene er noen av målene for Kriminalomsorgen i 2010. Tiltak for bolig, arbeid, utdanning, rusmestring og nettverk reduserer tilbakefall til ny kriminalitet.

Regjeringen har øket straffegjennomføringskapasiteten med om lag 800 plasser, og legger til rette for mer bruk av alternative former for soning. Det er etablert utdanningstilbud i alle fengsler og alle fengsler har fått bibliotekstilbud. Bevilgningene knyttet til kriminalomsorgen er for perioden 2006-2010 økt med nesten 1,9 milliarder kroner.

Bilder fra åpningen av servicetorget ligger på www.flickr.com/justisdepartementet