Den 09.04 ble en ny stortingsmelding om elektronisk kommunikasjon – "Vår felles digitale grunnmur" - lagt frem for Stortinget. Sektoren kjennetegnes ved rask teknologisk utvikling og er et godt eksempel på et velfungerende offentlig privat samarbeid.

Sikre og robuste nett og tjenester i bunn

I meldingen presenteres en nasjonal strategi for sikker og robust digital infrastruktur. Kvaliteten og oppetiden i norske nett og tjenester er høy i internasjonal sammenheng. Selv om de norske selskapene bygger og drifter nett i verdensklasse, kan feil oppstå. Enkelte distriktsområder er mer utsatt for langvarige utfall, som kan føre til at viktige digitale tjenester blir utilgjengelige over tid.
 

— Vi legger i dag frem tiltak for å gjennomføre grundige risiko- og sårbarhetsanalyser i minst fem sårbare distriktsområder og faser inn tiltak for å styrke den digitale grunnmuren, etter mal fra det løftet vi nå gjør i Finnmark. I tillegg legger vi frem flere tiltak for økt samarbeid mellom ekom- og kraftsektoren, som blant annet vil bidra til raskere feilretting, sier Helleland.

Distrikts- og digitaliseringsministeren sier at sikre og robuste nett må ligge i bunn for at hele landet skal nyte godt av mulighetene digitalisering og ny teknologi gir for innovasjon og verdiskaping i den stadig mer datadrevne økonomien.

— Sikker digital infrastruktur er grunnleggende for at bedrifter fremdeles kan drive i hele landet, og for at arbeidsplasser og bosetting kan opprettholdes. Denne grunnmuren er også viktig for at hele landet kan nyte godt av nye muligheter for verdiskapning og nye arbeidsplasser. Pandemien har vist oss hvor avhengige vi er av gode nett, sier Helleland.

Ny teknologi for å løse viktige samfunnsutfordringer

Ny mobilteknologi (5G) og Tingenes internett, ofte i samvirke med sensorteknologi og kunstig intelligens, vil bli viktig for å håndtere store samfunnsutfordringer fremover.

— Både utbygging av 5G og videre fiberutbygging blir avgjørende for å nå målet om at alle får et tilbud om raskt bredbånd innen utgangen av 2025. Vi må også legge til rette for konkurranse og rimelige priser. Moderne og solide nett og tjenester er viktig for norsk konkurransekraft, og for å nå bærekraftsmålene, håndtere klimautfordringer og bidra til effektive offentlige tjenester i en tid med en aldrende befolkning, sier Helleland.

Les mer.

Kilde: Pressemelding 09.04.21 på regjeringen.no