Funka er et selskap som selger tjenester innen universell utforming. De mener det viktigste er å sette seg inn i brukernes situasjon – og å bruke sunn fornuft.

Her er deres ti tips:

▪ Ett bilde sier mer enn tusen ord. Suppler tekstene dine med bilder. Vær nøye med at bildene er meningsbærende og skriv tydelige Alt-tekster. Prøv å fjerne tekst. Less is more!

▪ Vanskelig språk? Be en fjerdeklassing forklare innholdet på en vilkårlig side på nettstedet ditt – er språket forståelig?

▪ Velg og følg aktuelle W3C standarder med omhu.

▪ Be din særdeles datauvante pappa/mamma/nabo utføre en oppgave på nettstedet ditt uten hjelp – er strukturen forståelig?

▪ Følg heller etablerte konvensjoner på nettet, altså slik brukeren er vant med å forstå nettsteder, enn å prøve å lære brukerne noe nytt og unikt som kun er gjeldende for ditt nettsted.

▪ Bruk relative mål for å definere tekststørrelser.

▪ Skriv forståelige lenker. Les kun lenketekstene på nettstedet, ikke omkringliggende tekst. Kommer brukeren til å forstå hva det lenkes til?

▪ Fargeblind? Skriv ut nettstedet i svart-hvitt og be noen som ikke har kjennskap til nettstedet om peke ut samtlige lenker.

▪ Tastaturnavigering. Kommer du til alt innhold og alle funksjoner på nettstedet ditt med tastaturet?

▪ Mobilsurfing. Klikkeflatens størrelse en viktig for å oppnå god brukeropplevelse på små pekeskjermer. Fungerer dette for ditt nettsted?