Denne roboten er trent ved hjelp av kunstig intelligens og simuleringer. Selv om den aldri har sett laksefileten i den virkelige verden, klarer den å gripe riktig. Det samme gjelder andre skjøre matobjekter som hodesalat, jordbær og tomat. Foto og video: SINTEF Ocean/TYD

Roboter utfører stadig flere oppgaver i industrien, men det trengs fortsatt mennesker til mange kompliserte handlinger. Eksempler på dette er håndtering og bearbeiding av matvarer.

– Om vi skal ha som mål å automatisere noen eller alle disse oppgavene i industrien, eller andre steder, må vi tilføre robotene ny kunnskap via læring. De må lære såkalte myke egenskaper, slik at de kan utføre operasjoner på samme nivå som mennesker i fremtiden, sier SINTEF-forsker Ekrem Misimi, som utvikler robotlæringsteknologi i prosjektet iProcess.

For å lære robotene disse komplekse egenskapene kreves det en kombinasjon av visuell og taktil læring – de må på en måte lære å se og føle.

Les mer.

Kilde: gemini.no