– De statlige virksomhetene har vært flinke til å snu seg rundt i denne krisen. De har taklet mer overtid, nye arbeidsoppgaver og større arbeidsmengder for å kunne opprettholde driften i en krevende tid. Jeg vil takke alle de dyktige ansatte og lederne i staten som har stått på for å få Norge gjennom koronakrisen, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).

En spørreundersøkelse som Kommunal- og moderniseringsdepartementet har gjennomført blant HR-direktørene i staten, gir ny informasjon om hvordan de statlige virksomhetene har håndtert koronakrisen de siste månedene.

Hovedpunkter fra undersøkelsen:

  • Hver fjerde virksomhet i staten svarer at det har vært meget eller ganske utfordrende å opprettholde driften etter at koronakrisen inntraff.
  • I 3 av 4 virksomheter har de ansatte fått endrede arbeidsoppgaver.
  • Over halvparten av virksomhetene har hatt mer overtidsarbeid.
  • Rundt 40 prosent av virksomhetene svarer at opp mot 45 prosent av de ansatte har fått betydelig mer å gjøre som følge av pandemien.
  • Virksomhetene har i all hovedsak basert seg på egne ansatte og dermed ikke ansatt/leid inn nye medarbeidere på grunn av krisen.
  • I de fleste virksomhetene har svært mange av de ansatte jobbet hjemmefra. 

 – Denne undersøkelsen bekrefter at koronakrisen også har vært utfordrende for mange statlige virksomheter. Samtidig ser det ut til at virksomhetene har vært flinke til å omstille seg, blant annet ved å gi de ansatte andre arbeidsoppgaver enn de vanligvis har, sier Astrup.

Godt samarbeid med tillitsvalgte

Den 16. mars inngikk de sentrale partene i staten en avtale om å endre rammene for arbeidstid. Undersøkelsen viser at avtalen har vært nyttig under koronakrisen. Det at kjernetiden midlertidig ble satt ut av kraft, oppleves som særlig nyttig.

– Smitteverntiltakene har ført til at mange har måttet kombinere jobben med hjemmeskole og barnepass. For mange har det nok vært nyttig å kunne jobbe om kvelden i stedet for å holde seg til kjernetiden, sier Astrup.

Et annet funn fra undersøkelsen er at stort flertall HR-ledere sier de har hatt et meget godt samarbeid med lokale tillitsvalgte i perioden.

– Virksomhetene har klart å løse sine oppgaver samtidig som de har lagt vekt på å ta vare på de ansatte. Jeg er glad for å se at ledelsen har samarbeidet godt med lokale tillitsvalgte for å finne frem til gode løsninger for de ansatte, sier Astrup.

Viktig å være gode arbeidsgivere i krisetid

I undersøkelsen kommer det frem at personalledere i staten har hatt særlig behov for støtte på områder knyttet til fjernledelse og bruk av lov- og avtaleverk. Begge deler har vært satsingsområder på Arbeidsgiverportalen som i den samme undersøkelsen får meget gode tilbakemeldinger. Hele ni av ti HR-ledere som har brukt portalen, sier seg fornøyd med informasjonen de fant der. Over halvparten av HR-lederne i staten har samarbeidet med andre HR-ledere i staten.

Les hele barometeret her.