Innbyggere kan velge mellom Digipost, e-Boks eller Altinn. Hvis Bodø kommune benytter SvarUt ved utsendelse av brev til innbyggere, vil posten gå til valgte postkasse. Brev i Altinn sendes på papir om det ikke hentes elektronisk innen to dager. Brev til Digiboks eller e-Boks blir ikke sendt på papir.

Les mer på www.norge.no

Virksomheter kan ikke opprette Digipost eller e-Boks. All post til virksomheter går til Altinn.

Kan jeg som saksbehandler bruke SvarUt?

Forløpig er det kun svarbrev som er produsert i ePhorte og som ikke er unndratt offentlighet som kan sendes med SvarUt.

- Vi jobber for å utvikle systemet videre og neste steg er å få sendt ut brev som er unndratt offentlighet. Etter hvert vil vi kunne koble på Visma slik at brev som sendes derfra også kan benytte SvarUt, sier Kjersti Rongved serviceleder i Bodø kommune.

Hvorfor bruke SvarUt?

Å motta post elektronisk er et godt tilbud til innbyggere, næringsliv og andre virksomheter. Mottakeren får posten raskt og kan hente posten når det passer. Vi sparer både tid, porto og papir ved å bruke SvarUt.

Ellen Neeraas er saksbehandler for skjenke- og serveringssaker. Hun har benyttet SvarUt fra vi tok systemet i bruk vinteren 2015.

- Hva vil du si er den største fordelen for deg som saksbehandler Ellen?

- Det går raskt å få brevet sendt når du er ferdig med saksbehandlingen. Du slipper å ta utskrift og legge brevet i konvolutt. Den aller største fordelen er likevel at SvarUt er en trygg og sikker kanal å sende i. I tillegg får jeg en dokumentasjon i ePhorte på at brevet er sendt.

- Var det vanskelig å ta i bruk?

- Nei, det er ikke vanskelig å bruke og det fungerer stort sett bra.

- Har du fått noen tilbakemeldinger fra mottakerne?

- Jeg sender i hovedsak til virksomheter og andre offentlige etater. Noen har hatt litt trøbbel med å lage seg rutiner for å hente posten i Altinn, men dette går bedre nå. Men jeg vet at hvis de ikke henter brevet i Altinn, så får de det på papir.

Se brukervideoer her.