Pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, 29.04.20

Finnene har allerede gjort det. Svenskene likeså. Nemlig å tilby innbyggerne sine en enkel innføring i kunstig intelligens. Nå kommer kurset i norsk versjon.

Elements of AI er et kurs utviklet av Universitet i Helsinki, i samarbeid med det norske designbyrået Feed AS. Det ble lansert våren 2018, og siden da har nesten 400 000 registrert seg på kurset over hele verden.

Regjeringen la fram en egen strategi for kunstig intelligens i januar. – Dette kurset er et ledd i denne strategien. Nå kan hvem som helst forstå mer av hva kunstig intelligens er, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Teknologien brukes over alt

Kunstig intelligens brukes i transportsektoren, innen logistikk og varehandel, i banksektoren, moderne matproduksjon, norsk helsevesen, politi, presse og offentlig sektor. Styreleder Risto Siilasma i Nokia, så det slik da kurset ble lansert i Finland: «Kunstig intelligens vil påvirke oss like mye som det elektrisitet har gjort.»

- Kunstig intelligens tas i bruk i alle sektorer, dette er noe vi må forstå, snarere enn å frykte. Nå har vi alle sjansen til det, sier dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU, Ingrid Schjølberg.

Direktør Torbjørn Svendsen, ved NTNU digital, har vært faglig ansvarlig for den norske versjonen av kurset.  – Dette er et lavterskeltilbud og passer for alle. Målet er at mange skal kunne litt, sier Svendsen.

Riktig tid nå?

I disse tider vet vi mange sitter ekstra mye ved PC-en. Koronaepidemien har endret hverdagen vår. Mange av oss løser oppgaver på nye måter. Mange lærer noe nytt hver dag og det meldes om rekordinteresse for nettkurs.

- Vi vet at næringslivet har mye å stri med om dagen, men at digitalisering og kunstig intelligens blir viktig i den framtiden de skal møte etter Covid-19, er hevet over enhver tvil. Vi håper både enkeltpersoner og bedrifter vil gripe denne muligheten til ny innsikt i hva kunstig intelligens er og hvordan det brukes i samfunnet, understreker statsråd Helleland.

#AIchallenge eller #KIløftet

Da regjeringen la fram sin KI-strategi utfordret de også næringsliv og offentlig sektor til å bli med på dette gjennom #KI-løftet eller AI-challenge. Det betyr at bedriften lar ansatte ta kurset som en del av sin kompetanseutvikling. – Ta kurset Elements of AI og send oppfordringen videre til kunder og konkurrenter, sier distrikts- og digitaliseringsministeren.

Stor interesse allerede

Equinor, DNB, DNV-GL, Sintef, NorgesGruppen, Abelia, Nasjonalbilblioteket, Skatteetaten og Schibsted er noen av de nesten 50 bedrifter, organisasjoner og etater som har meldt seg på så langt. Og det kommer daglig flere til. Telenor er av dem som var tidlig ute og har allerede lansert kurset internt i sin nettkurs- og læringsportefølje. Dermed kan samtlige av Telenors over 20 000 ansatte gjennomføre Elements of AI i arbeidstiden sin.

- Det er svært viktig at våre ansatte får muligheten til å tilegne seg kunnskap om teknologien, slik at vi har ressurser og kompetanse til å benytte oss av alle de fantastiske mulighetene teknologien kan by på. Vi tror nemlig KI-teknologien potensielt kan skape store konkurransemessige fordeler i fremtiden, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Seks deler

Kurset består av seks deler. Hvordan definere kunstig intelligens? Hva er filosofien bak? Du får blir også kjent med beslektede fagområder og lærer hvordan problemer løses med kunstig intelligens. Du får innsikt i hvordan kunstig intelligens allerede er en del av dagens samfunn, og vil bedre forstå bruk, verdi og begrensinger av teknologien.

Også for elever i videregående

Over 400 videregående skoler har fått invitasjon til å bruke kurset som en del av undervisningen. Videregående elever er allerede i front med tanke på bruk av ny teknologi. Vi håper at mange også er nysgjerrige på å forstå hva som ligger bak.

- Målet i Sverige og Finnland har vært at 1% av befolkningen skal gripe denne muligheten. Jeg synes absolutt vi bør sette oss enda høyere mål her til lands, sier Linda Hofstad Helleland.

Kurset et tilgjengelig her.