Folkehelseinstituttet mottok fredag varsel om vedtak om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp. Datatilsynet mener at appen ikke er et forholdsmessig inngrep i personvernet ut fra dagens situasjon, ut fra løsningene som er valgt i appen, og oppslutningen om Smittestopp og smittesituasjonen i Norge.

Beredskap og kontroll

– Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet. Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over. Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaksine, og ingen effektiv behandling. Uten Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet for å forebygge nye utbrudd som kan komme lokalt eller nasjonalt, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

Folkehelseinstituttet vil svare Datatilsynet innen fristen 23. juni 2020.

– Vi håper det vil være mulig å finne en løsning slik at varsling av smitte og analyse av smitteverntiltak kan innføres på sikt, sier Stoltenberg.

Testing i tre kommuner

Appen har vært testet i tre kommuner, men det lave antallet smittete personer har gjort det vanskelig å teste om Smittestopp varsler de som reelt kan ha vært utsatt for smitte; ikke for få og ikke for mange. De første analysene basert på data fra løsningen ble publisert forrige uke. De viser at avstanden mellom folk har blitt mindre, og at det skjedde et skifte rundt 10. mai. Dette er viktig informasjon som sier noe om hvordan smitteverntiltakene fungerer.

– Appen er utviklet i rekordfart, men arbeidet med å få appen til å fungere slik den skal har tatt lengre tid enn planlagt, blant annet fordi det nå er få som er smittet. Det er bra på alle måter, også for videre testing av appen som vi har lagt nye planer for. Vi var nå i en fase med stor tro på at Smittestopp ville bli et nyttig verktøy både til smittesporing og kontroll på smittesituasjonen, sier Stoltenberg.

Norge ligger i front blant landene som jobber med å få på plass digital smittesporing.

– Men det kan være krevende å få slike nye metoder på plass. De må utvikles, utprøves og utbedres, sier Stoltenberg.

Behold gjerne appen på telefonen

Appen har blitt lastet ned 1,6 millioner ganger, og har nesten 600 000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni.

– Jeg vil takke alle som har lastet ned appen og sendt data til FHI. Vi håper at de vil beholde appen i beredskap på telefonene sine. Det gjør at vi raskt kan reaktivere appen hvis vi finner en løsning som Datatilsynet er tilfreds med, sier Camilla Stoltenberg.

Informasjon til deg som er Smittestopp-bruker

Fra tirsdag 16. juni samles data ikke lenger inn fra appen. Persondata lagret i den sentrale databasen vil bli slettet så snart som mulig.

For de som ønsker å beholde appen på telefonen er det lurt å deaktivere appen ved å gå på innstillinger og trykke på «App aktivert», slik at den ikke bruker batteri, GPS- eller Bluetooth.

Kilde: fhi.no