Digital agenda

Digitalisering for å fornye, forenkle og forbedre – Ny digital agenda

Sanner holdt åpninginnlegget på konferansen, som har bred deltakelse fra hele offentlig sektor.

Utgangspunktet for presentasjonen var  Meld. St. 27 (2015–2016) Digital agenda for Norge — IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet. Meldingen presenterer regjeringens hovedmål og hovedprioriteringer i IKT-politikken. Meldingen beskriver også hvordan IKT kan benyttes for å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor og varsler økt innsats på dette området. Den omhandler videre hvordan IKT kan legge til rette for innovasjon og konkurransekraft i næringslivet og presenterer nasjonal plan for elektronisk kommunikasjon.

Digital postkasse er enklere, billigere og bedre for miljøet

Sanner brukte digital postkasse som eksempel på utviklingen: - Nå er det 198 etater knyttet til den digitale postkassen, med 955 tusen brukere/innbyggere. På samme tid i 2015 da jeg også var på denne konferansen var det bare 5 etater. Dette er enklere, billigere og bedre for miljøet.

Norge scorer lavere enn mange andre land på digitalisering av tjenester

- Norge scorer lavere enn mange andre land på digitalisering av tjenester, bl a Finland og Estland, fortsatte Sanner. - Bare halvparten av innbyggerne mener at tjenestene er gode, og det er synkende tilfredshet. Vi har en jobb å gjøre: Vi må vite hvor vi vil, og hvordan vi skal komme dit. Derfor har vi lagt fram Digital Agenda, derfor setter vi brukeren i sentrum. Vi skal ta utgangspunkt i innbyggernes og næringslivets behov. Digital kommunikasjon skal være den foretrukne kanalen for publikums kommunikasjon med det offentlige.

eSignering gir en besparelsen på kr 50 pr dokument

Sanner brukte videre eSignering, en ny nasjonal fellesløsning som nettopp lansertm som et eksempel på konkrete besparelser. - eSignering er i dag tilgjengelig for hele offentlig sektor. Løsningen får stor betydning for f eks kontrakter, attester, vitnemål og politiattester. Vi sparer tid og arbeid, og vi sparer miljøet for transport. Besparelsen er kr 50 pr dokument.

Informasjon skal bare gis én gang!

Sanner skisserte ambisjonene for offentlige tjenester, som beskrives i stortingsmeldingen:

  • Det offentlige skal ikke spørre deg på nytt om det de allerede vet; informasjon skal bare gis én gang.
  • Skal ikke søke om noe du har rett til.
  • Gi og få informasjon digitalt.
  • Raskt svar når det ikke trengs skjønn.
  • Enkelt å få vite hvem som vet.

- Innbyggerne forholder seg ikke til forvaltningsnivåer, de forholder seg til tjenester, sa en tydelig statsråd.

Årets digitale suksesshistorie

Sanner nevnte også konkurransen årets digitale tjenste: Difi har invitert alle i offentlig sektor, leverandører og brukere til å nominere kandidater. Det er mottatt 22 nominasjoner, som er seks flere enn i fjor. Juryen valgte ut tre finalekandidater:

  • Deichmanske bibliotek Tøyen - Biblioteksystem
  • Husbanken og kommunene - Startlån
  • Utdanningsdirektoratet – Eksamenstjenesten eksamen.udir.no

Senere i konferansen fikk  Husbanken prisen for årets digitale tjeneste, mens biblioteket på Tøyen fikk publikumsprisen årets digitale suksesshistorie.

Digitaliseringsrådet skal hjelpe statlige virksomheter å lykkes

- Regjeringen vil kreve at prosjektene blir bedre og at gevinstene blir klarere. Digital agenda er en klar marsjordre, sa Sanner. - Vi tilbyr nye verktøy: Regjeringen har etablert et digitaliseringsråd som skal hjelpe statlige virksomheter i å lykkes med digitaliseringsprosjekter. Rådet skal også bidra til at statlige etater skal lære av hverandres suksesser og feil. Rådet skal tilby kvalitetssikring i alle faser av digitaliseringsprosjekter. Det er planlagte digitaliseringsprosjekter mellom 10 og 750 millioner kroner som kan få hjelp. Ordningen er anbefalt, men frivillig.. Penger kommer først når det er en forpliktende plan.

Vi gir oss aldri!

- Vi skal skape en kultur for kontinuerlig fornying og forbedring. Vi gjør mye, men ønsker innspill for å bli enda bedre! Vi gir oss ikke før nye og bedre løsninger er på plass! Vi gir oss ikke før vi har realisert gevinstene! avsluttet en usedvanlig tydelig statsråd.