Personvern og sikkerhet må ivaretas

Det ble i forrige uke kjent at Folkehelseinstituttet jobber sammen med Simula Research Laboratory med en app i kampen mot koronaviruset. Appen er ennå ikke lansert, men Simula jobber for å gjøre den tilgjengelig så snart som mulig.

Appen skal automatisere deler av smitteoppsporingsarbeidet som i dag gjøres manuelt. I tillegg skal den bidra til å måle effekten av ulike tiltak på befolkningsnivå og brukes til forskning.

Dataene appen skal samle inn er posisjonsdata (hvor du oppholder deg) og hvilke app-brukere som er nært hverandre ved bruk av blåtann. Blåtann er mye brukt i trådløse tastaturer og hodetelefoner.

I en artikkelen på digi.no siteres Forum for offentlig service:

"Også Forum for offentlig service advarer mot lansering før både personvern og sikkerhet er ivaretatt. 

– I jakten på raske løsninger er det fristende å innføre appen uten å bruke tilstrekkelig tid til å ta personvern og sikkerhet på alvor. Historien forteller oss at ingenting er 100 prosent sikkert, skriver daglig leder Torbjørn Vinje i en epost til NTB.

– Her blir det lokasjonsdata koblet sammen med helsedata, og dermed snakker vi om virkelig sensitive data, påpeker han."

Les hele pressemeldingen.

Delte meninger blant ekspertene

Partner i advokatfirmaet Lund og Co, Jon Wessel-Aas, har i en årrekke jobbet med spørsmål innen personvern og sitter blant annet i Advokatforeningens lovutvalg om personvern og IKT. Han er svært kritisk til FHI og Simulas foreløpige arbeid med appen.

Rune Opdahl, som er partner og fagdirektør i advokatkontoret Wiersholm, mener derimot at forskriften for digital smittesporing (som appen springer ut fra) har en god balanse mellom personvern og smittesporing.

Til Advokatbladet stiller han seg spørsmålet om regjeringen har gått langt nok, og om det vil være tilstrekkelig at appen er frivillig å laste ned.

Les mer.

Kider: fhi.no, nrk.no, digi.no