ebusiness_250x180
Registrer bedriften på 18 minutter

Livet i det digitale samfunn

e-Estland betyr å stemme i valg fra din egen stue, sende inn selvangivelsen på fem minutter og signere en juridisk bindende kontrakt over Internett. Gründere kan registrere bedriften på 18 minutter, og integrere sine egne tjenester med de som tilbys av staten.

Samhandlingen mellom offentlige etater og mellom regjeringen og innbyggerne har blitt forvandlet. Et omfattende byråkrati hører fortiden til. e-Estland gjør driften av alle nivåer av regjeringen mer effektiv enn noen gang før.

e-Estland betyr avanserte tekniske løsninger for å skape en sterkere økonomi og et bedre samfunn for esterne.

Alt dette i følge e-estonia.com. Er det for godt til å være sant? Vel - la oss høre mer.

Estlands e-løsninger har ført til:

  • Stor grad av åpenhet og tilgjengelighet i regjeringsapparatet 
  • Trygg, praktisk og fleksibel utveksling av private, offentlige og bedriftsdata
  • En sunnere, bedre utdannet befolkning med lett tilgang til sosiale tjenester
  • Et godt miljø for næringsliv og entreprenørskap

Det digitale samfunn og infrastruktur

E-Estlands digitale samfunn er mulig på grunn av infrastrukturen. Et åpent, desentralisert system kobler sammen ulike tjenester og databaser. Fleksibiliteten gjør det enkelt å legge til nye systemer etterhvert som de blir utviklet. e-Estland er en av Europas suksesshistorier det siste tiåret, og har mottatt hundrevis av delegasjoner fra over 120 land.

Oversikt_250x186
Oversiktsbildet viser en rekke tjenester og komponenter.

Tjenestene i det digitale samfunnet

e-Estland består av en rekke systemer for innbyggere, næringsliv og forvaltningen. Her er et lite utvalg:

DigiDoc

DigiDoc er et system som er mye brukt i Estland for lagring, deling og digital signering av dokumenter. Digitale signaturer har samme rettslige betydning som papirsignaturer, og gir en sikker og enkel plattform for offentlige institusjoner, bedrifter og privatpersoner til å overføre filer og legge til digitale sertifiseringer.

e-Cabinet

E-regjeringen er et kraftig verktøy som den estiske regjeringen bruker for å strømlinjeforme beslutningsprosessene. Den lar ministere forberede og gjennomføre møter helt uten papir. Ved hjelp av verktøyet varer et typisk regjeringsmøte 30-90 minutter.

e-court_250x161
Estland har andreplassen i Europa i raske rettsprosesser.

e-Court

Takket være helautomatiske rettsprosesser og elektronisk kommunikasjonsverktøy mellom domstolene og partene har Estland en av de mest effektive rettssystemer i verden.

e-Prescription

e-Resept er en sentralisert, papirløs system for utstedelse og håndtering av medisinske resepter.

e-Residency

Estland er det første landet i verden til å tilby e-Residency - en transnasjonal digital identitet tilgjengelig for alle i hele verden som er interessert i å forvalte en stedsuavhengig virksomhet på nettet. 

Electronic Health Record

Elektronisk pasientjournal er et landsdekkende system som integrerer data fra Estlands ulike helsetjenesterl til en felles journal for hver pasient.

ivote (1)_250x181
Stem fra din egen stue.

i-Voting

Internett-stemmegivning, eller i-stemmegivning er et system som lar velgerne avgi sine stemmer fra hvilken som helst Internett-tilkoblet datamaskin, hvor som helst i verden.

Social Welfare e-Services

Systemene for velferdstjenester har flyttet online. Innbyggerne kan søke om f.eks. fødselspenger eller arbeidsledighetstrygd hjemmefra.

Intelligent Transportation Systems

Et velfungerende transportnett er en grunnleggende del av enhver vellykket økonomi - veier, jernbane, ferger, grenseoverganger og offentlige tjenester som er nødvendige for en effektiv flyt av mennesker og varer. I de senere år har regjeringen og næringslivet begynt å forbedre transportnettet med det som er kjent som Intelligent Transport Systems (ITS).

portal_250x267
Portalen har med 99 % av alle statlige tjenester.

State e-Services Portal

Statens Portal er en nettside som fungerer som en "one-stop-shop" for de hundrevis av e-tjenester som tilbys av ulike statlige virksomheter.

e-Estland Showroom

e-Estland Showroom er et demonstrasjons- og innovasjonssenter, som har tatt imot hundresvis av delegasjoner fra 120 land. Målet er at beslutningstakere, politiske ledere, bedriftsledere, investorer og internasjonale medier får en innføring i e-Estlands suksesshistorie. Det er enkelt å bestille tid på nettet.

Fakta om Estland:

  • Det minste og det nordligste landet av de tre republikkene som utgjør Baltikum.
  • Grenser mot Østersjøen i nord og vest, mot Latvia i sør og Russland i øst.
  • 1,3 mill innbyggere.
  • Hovedstad: Tallinn (411 tusen innb).
  • Medlem av EU.
  • Valuta: Euro
  • Nær kontakt med Finland gjennom handel, kultur og språklig fellesskap (nesten som norsk og dansk).
  • Reise: Fly med Norwegian koster omlag kr 1000,- pr person t/r Gardermoen-Tallinn.